BiH na stubu srama: Nemci traže povrat donacije za bošnjačke dopunske škole u Štugartu

Began Muhić se nije oglašavao posle informacija da SIPA i Tužilaštvo proveravaju zloupotrebe i malverzacije dok je bio diplomata u Nemačkoj

15.01.2024. 09:33
  • Podeli:
nemačka, bosna i hercegovina, zastave nemačke, bosne i hercegovine - profimedia-65a4edc1a606d.webp Foto: Profimedia

Nemačka pokrajina Baden Virtenber traži povrat 32.000 evra sa kamatama koje je prethodno donirala za rad bošnjačkih dopunskih škola putem Generalnog konzulata u Štutgartu. Novac je doznačavan od 2019. godine kada je na čelu konzulata bio kadar SDA Began Muhić.

Naveli su da će o svemu obavestiti svoje tužilaštvo jer trošenje novca nije opravdano, potvrdila je za RTRS sadašnji generalni konzul u Štutagartu Vera Sajić.

Novi diplomatski skandal, navodi se, naneo je štetu budžetu i dodatno srozao ugled BiH u svetu.

Dodaje se da je ovaj diplomatski skandal u režiji bivšeg bosansko-hercegovačkog konzula u Štutgartu odjeknuo je Nemačkom. Ministarstva kulture pokrajine Baden Virtemberg smatra da 32.000 evra, dodeljnih za rad bošnjačkih, dopunskih škola, nisu transparentno utrošena o čemu su obavestili sadašnjeg konzula. Novac je doznačen konzulatu koji je to uplaćivao Savezu dopunskih škola BiH kojim rukovodi Haris Halilović, takođe bivši bosansko-hercegovački diplomata i kadar SDA. Postoje informacije da je trošenje novca pokrivano fiktivnim brojem nastavnika i učenika u tim školama.

"Ministarstvo pokrajine traži povrat 32.000 evra sa kamatom i takođe nas je obavestilo da će o svemu obavestiti svoje tužilaštvo. Ovo je zaista veliki dioplomatski skandal. Siguran sam da se ovo nikada nije desilo na prostoru Evrope i žalosno je da oni koji se kunu u BiH, zapravo je koriste i rade za svoj džep", rekla je Sajićeva.

Istraga SIPA po nalogu Tužilapštva BiH treba da utvrdi da li je Muhić svoj džep "punio" i novcem od kirije za stan u Štutgartu, vlasništvo BiH, a koji je dobio na korišćenje. Јoš frapantnije zvuči podatak koji su mediji preneli da su službeni automobil, vlasništvo Konzulata, vozili njegovi sinovi po rodnim Živinicama.

Sajićeva je detaljno obaestila Predsedništvo BiH o dešavanjima u Štugartu u vreme njenog prethodnika. Reaguju iz Komisije za spoljne poslove u Predstavničkom domu PS BiH.

Began Muhić bio je generalni konzul BiH u Štutagartu od 2019. do 2023. godine. Prošle godine izabran je za gradonačelnika Živinica, nije se oglašavao pošto su u javnost isplivale informacije da SIPA i Tužilaštvo proveravaju zloupotrebe i malverzacije dok je bio diplomata u Nemačkoj.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()