Brnabić i Hil u rodnom mestu Mihajla Pupina: Memorijalni kompleks rekonstruisaćemo za mlade naučnike

U "Pupin inicijativi" žele da rade isto što je nekada radio i sam Mihajlo Pupin, a to je da grade bolje odnose sa SAD

26.01.2024. 16:22
  • Podeli:
ana brnabić, kristofer hil, poseta rodnom mestu mihajla pupina, idvor - 26 jan 2024 - foto Tanjug Jandranka Ilić (1)-65b3cd47e6af7.webp Foto: Tanjug/Jandranka Ilić

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas prilikom posete Memorijalnom kompleksu Mihajlo Pupin u Idvoru da je cilj da se taj kompleks rekonstuiše kako bi postao novi inovacioni centar za nauku u kojem bi mladi mogli, osim da ga obilaze, i rade u njemu. 

Ona je dodala da je u poslednje tri godine preko Ministarstva kulture, država uložila više od 20 miliona dinara u rekonstrukciju ovog kompleksa, ali da je svakako  potrebna jedna sveobuhvatna rekonstrukcija i jedan koncept kako će sve da se koristi, pre svega za mlade ljude. 

"Pričali smo o tome da ćemo graditi ili rekonstruisati prostor za novi muzej Nikole Tesle, onda smo razgovarali i o tome šta bismo u stvari dodatno mogli da uradimo za Pupina", rekla je ona za Tanjug. 

Ona je rekla da je ranije izrazila želju da dođe i da poseti Idvor i da vidi šta je potrebno da se uradi i kako da se od komleksa napravi, ne samo muzejski deo, nego i jedan novi centar za inovacije i nauku u Srbiji. 

"Srbija je zemlja koja jasno ide putem znanja, inovacija, kreativnosti, savremenih tehnologija i to je ono na kraju krajeva naše najveće bogatstvo i naš najveći potencijal. I konačno i tu dolazimo do jedne stvari koja je zanimljiva. Vi kada pogledate danas, recimo, ekonomske odnose između Srbije i SAD, vidite da će sada preći već dve i po milijarde dolara, tu mislim na 2023. godinu. Zanimljivo je da su SAD nama partner broj jedan, najvažniji partner u razmeni usluga", rekla je ona.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Brnabić je dodala da su nam Nikola Tesla i Mihajlo Pupin ostavili u nasleđe dobre odnose kako bi dalje sa SAD razvijali saradnju u ovom pravcu. 
"Tako da i tu postoji jedna kopča za budućnost koju bi bilo dobro da dodatno razvijamo. Pupin i Tesla su svakako te tačke od kojih smo krenuli i sa kojima i na osnovu kojih učimo i na osnovu kojih mi možemo da gradimo dodatno budućnost u tom sektoru", rekla je ona. 

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da je Pupin, pored toga što je bio jedan od najvećih svetskih naučnika bio i dobar političar, jer je gradio, kako je rekla, mostove i veze sa SAD, ali i sa drugim zemljama. 

"Ime Srbije u naučnom, inovacionom smislu i dobar glas Srbije prenosio je po svetu. Mihajlo Pupin je takođe bio i veliki zadužbinar, dobrotvor i veliki filantrop. Imamo mnogo toga da naučimo od Mihajla Pupina i imamo mnogo toga da vratimo Mihajlu Pupinu", rekla je premijerka.

Ona je naglasila da je Narodni dom, zadužbina Pupina i da je on nju poklonio svojoj zemlji da bude neka vrsta naučnom centra odakle bi se dalje širilo znanje.

Ambasador SAD Kristofer Hil rekao je danas da mu je zadovoljstvo i čast što je u rodnom mestu Mihajla Pupina i da je ovo način da se oda počast jednom velikom naučniku, koji je kako je rekao, koliko srpski, toliko i američki. 

"Mihajlo Pupin je značajan i za nas, jer se iz Srbije preselio u SAD, studirao je na Kolumbijskom univerzitetu. On je stvarno velika inspiracija za sve nas, i mislim da upravo ovde u Idvoru možemo da radimo na uspostvaljanju i razvoju srpsko-američke saradnje", rekao je ambasador. 

On je rekao da možemo da zahvalimo Mihajlu Pupinu na svemu što je uradimo za dva naroda. 

Rodna kuća Mihajla Pupina, foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Predsednik i jedan od osnivača "Pupin inicijative" Vuk Velebit rekao je danas da je Mihajlo Pupin svojim delovanjem i znanjem nemerljivo zadužio srpski narod, i da je uvek na najbolji mogući način zastupao Srbe i srpske interese u SAD.

"Zanimljivo da je to čovek koji je otišao iz Srbije tada u tom periodu kada je bilo jako teško otići preko okeana u Ameriku. I on je zavoleo Ameriku isto koliko je voleo Srbiju i on nije zadužio samo nas ovde. Mislim da je on svojim delovanjem u Americi zadužio takođe i američki narod. Mihajlo Pupin je najbolji pokazatelj toga kako svojim znanjem, delovanjem, željom da pomognete svojoj otadžbini, zapravo vi dajete doprinos svom narodu i zajednici odakle potičete", rekao je Velebit. 

On je dodao da u "Pupin inicijativi" žele da rade isto što je nekada radio i sam Mihajlo Pupin, a to je da grade bolje odnose sa SAD.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

 "Srećan i drago mi je, što je ovo na neki način istorijska poseta, jer prvi put imamo zajedno američkog ambasadora i srpsku premijerku da posete kompleks Mihajla Pupina", dodao je Velebit.

On je rekao da je ova poseta simbolični pokazatelj toga koliko Srbi i Amerikanci mogu da rade zajedno, i dodao da srpsko-američki odnosi traju više od 140 godina.

Istakao je da ne smemo da zaboravimo prošlost, ali da ipak moramo da gledamo u budućnost i da veruje da saradnja sa SAD može da doprinese razvoju našeg društva.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()