Bagzi i Čume svedoci: Nastavak suđenja bivšim policajcima i 'zemuncima' za otmicu

Optuženi policajci su u vreme otmice radili u Policijskoj stanici u Zemunu.

11.10.2023. 15:27
  • Podeli:
hapšenje_kolumbija_anadolija 1-64c529fc276e8.webp Foto: Anadolija

U Višem sudu u Beogradu danas je iznošenjem odbrane okrivljenih nastavljeno suđenje dvojici bivših policajaca i dvojici pripadnika "zemunskog klana", koji se terete za razbojništvo i otmicu Novaka Stevanića (22) 1997. godine, nakon čega je on izvršio samoubistvo. 

Bivši policajci i zemunski klan

Sud je danas odlučio da, s obzirom da je suđenje krenulo ispočetka, sasluša kao svedoke Dejana Milenkovića zvanog Bagzi i Ljubišu Buhu zvanog Čume, kao i još dva svedoka koji nikad nisu bili saslušani u postupku.

Tužilac se inače protivio da se svedoci saslušaju ponovo, a odustao je od predloga da se sasluša Čume, imajući u vidu da bi uskoro ovo krivično delo moglo da zastari, pa je zamolio sudiju da ubrza postupak time što će samo izvršiti uvid u saslušanja sedoka.Sa druge strane, odbrana se protivila tom predlogu i tražila da se svi svedoci ponovo ispitaju s obzirom na novo sudsko veće.

Svi okrivljeni danas su ostali kod svojih ranijih iskaza, Milan Radukić je dodao da nije kriv za krivično delo koje mu se stavlja na teret, dok je Nikola Bajić rekao da u njegovim postupcima ima neke krivice, ali je to na sudu da odluči kolika je krivica.

 Sudija je Radukića pitao i koliko je pištolja imao vođa "zemunskog klana" Dušan Spasojević, na šta je Radukić rekao dva, kao i da mu je jedan on uzeo tokom hapšenja kada je zaplenjeno 1.200 grama heroina.

Kako je kazao, pištolj mu je vratio tek kad je Spasojević pristao da sarađuje sa policijom, dodajući da je prvo saradjivao sa njima, a posle sa pripadnicima Državne bezbednosti.

Goran Ristić je kazao da ne zna o čemu se ovde radi, dok je Saša Đajić tvrdio da nije kriv i da se nalazi na optuženičkoj klupi samo zato što je Bajić ispričao da mu je vođa "zemunskog klana" Dušan Spasojević jednom prilikom rekao da je i Đajić učestvovao u toj otmici.

Stevanićev otac Zoran Stevanić naveo je da ostaje pri ranijim iskazima jer kako je rekao "ja nemam dve istine, samo jednu", nakon čega je dodao da je mnogo opstrukcija bilo ovog postupka i dodao da se Čume nije pojavio u sudu pet puta čime se psotupak odugovlačio.

Sledeće suđenje zakazano je za 6. decembar kada su pozvani Buha, Milenković i još dva svedoka.

Optužnica za otmice

Tokom prethodnog postupka u sudnici je ispitan Dejan Milenković Bagzi nekadašnji pripadnik zemunskog klana, a odlučeno je da sud ispita i Ljubišu Buhu Čumeta.

U ovom slučaju, koji je poznat i kao prva otmica "zemunskog klana" učestvovao i pokojni Dušan Spasojević, a sada se sudi za krivično delo razbojništvo dvojici bivših policajaca i dvojici pripadnika "zemunskog klana".

Optuženi su policajac u penziji Milan Radukić, pripadnik Žandarmerije Saša Đajić, kao i nekadašnji pripadnici "zemunskog klana" Nikola Bajić i Goran Ristić.

Prema optužnici, trojica optuženih su Stevanića na silu ubacili u automobil, a zatim ga držali na nepoznatoj lokaciji gde su ga maltretirali i zahtevali od njega ključeve od stana njegovih roditelja. Zatim su iz sefa u stanu ukrali veću količinu zlata i oko 100.000 nemačkih maraka. 

Pored optuženih i pokojnog šefa "zemunskog klana", u ovom krivičnom delu navodno je učestvovao i tadašnji policajac, kasnije svedok-saradnik u procesu protiv "zemunskog klana", takođe pokojni Zoran Vukojević. Optuženi Đajić je bio Vukojevićev kum.

Stevaniću su prišli u Sarajevskoj ulici, pokazali legitimacije i naredili mu da krene s njima. Potom su ga ubacili u "golf 2", za čijim je volanom bio optuženi Ristić i potom ga predali vođi klana - Spasojeviću, kako bi mu rekao gde su u kući njenovih roditelja sakriveni novac i dragocenosti.

Ova - prva "otmica" klana iz Zemuna, posle koje su usledile i mnoge druge, rešena je pošto je bivši pripadnik klana Nikola Bajić, koji u zatvoru služi kaznu od 35 godina, tužilaštvu ranije do detalja opisao događaje. Optuženi policajci su u vreme otmice radili u Policijskoj stanici u Zemunu.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()