Četiri meseca od tragedije u Ribnikaru: Škola renovirana, ali rane ostaju otvorene

Treći maj 2023. godine ostaće upamćen u Srbiji kao jedan od najtužnijih dana u novijoj srpskoj istoriji zbog jezivog zločina u “Ribnikaru”.

03.09.2023. 09:20
  • Podeli:
Tan2023-05-0712285429_9 oš vladislav ribnikar pucnjava na vračaru tara radovanovic-646bc4a115e17.webp Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Pre tačno četiri meseca u Srbiji se dogodio jedan od najgorih zločina u istoriji, kada je, tada trinaestogodišnji učenik 7. razreda OŠ "Vladislav Ribnikar" sa Vračara ubio devetoro nedužnih đaka i čuvara škole, a ranio još šest školskih drugara. 

Tog 3. maja 2023. godine sećaćemo se zauvek. Roditelji i porodice ubijenih već četiri meseca tragaju za odgovorima na brojna pitanja.

Deca su ubijena u školi, u učionici na času istorije i hodniku. Na njih je pucao takođe učenik "Ribnikara", koji je u to vreme imao 13 godina zbog čega nije mogao da bude uhapšen već je smešten u Kliniku za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu gde je pod nadzorom policijskih službenika, koji dežuraju 24 sata.

Dečak K.K. nastaviće osnovno školovanje u Osnovnoj školi "Dr Dragan Hercog". To nije klasična škola sa učionicama prepunim dece, nema ni svoju zgradu već samo kolektiv od oko 80 nastavnika koji rade s osnovcima koji su pacijenti i koji ne mogu da nastave klasično osnovno obrazovanje. Ova mera je doneta jer prema zakonskim propisima dečak mora završiti osmi razred, bez obzira na okolnosti. 

Dečak ne može krivično da odgovara, otac u pritvoru

Nakon dva i po meseca od tragedije, 18. jula dečak koji je pucao je prvi put progovorio o masakru koji je počinio. Iako on neće ući u sudnicu kao okrivljeni, pojavio se pred tužilaštvom u postupku koji se vodi protiv njegovog oca, koji se tereti za teško delo protiv opšte sigurnosti. V. K., otac dečaka, se sumnjiči da je vodio sina u streljanu, obučavao ga da koristi oružje, kao i da je nepropisno držao oružje. 

Otac dečaka se nalazi u pritvoru već četiri meseca, što znači da tužilaštvo ima rok još dva meseca da donese odluku šta će biti sa optužnicom.

U postupku koji se vodi protiv njega svedočio je upravo dečak K.K. On je četiri sata ispitivan putem video linka. Bili su prisutni i roditelji neke od ubijene dece. I oni su postavljali pitanja dečaku koji je ubio njihovu decu.

Dečak nije mogao da objasni zbog čega je počinio zločin, a jedini razlog koji je naveo jeste "da je imao loša osećanja prema vršnjacima."

Članovi porodica ubijenih, 9. avgusta su podneli tužbu u parničnom postupku protiv majke i oca, ali i dečaka koji je pucao. Tužba je podneta u parničnom postupku zbog naknade nematerijalne štete za pretrpljene duševne bolove usled smrti bliskog lica, kao i na ime pretrpljenog straha, a protiv dečakovog oca je u toku i krivični postupak koji je u fazi istrage pred Višim javnim tužilaštvom u Beogradu.

Foto: Reuters

Ovom tužbom u parničnom postupku je zatražena i novčana renta odnosno buduće davanje određenog iznosa novca od dana presuđenja pa dok traju uslovi za to - i to na ime buduće nematerijalne štete za pretrpljene duševne bolove usled smrti bliskog lica.

M. K. majci dečaka, Apelacioni sud u Beogradu zabranio je da otuđi i optereti nepokretnosti. Tom odlukom majci dečaka zabranjeno je otuđenje i opterećenje nepokretnosti i udela na nepokretnostima i to stanovima, gradskom građevinskom zemljištu, poljoprivrednom zemljištu, garaži - parking mestu, porodičnoj stambenoj zgradi i pomoćnoj zgradi, te je određen upis zabeležbe zabrane otuđenja i opterećenja nepokretnosti određenih ovim rešenjem u nadležni katastr nepokretnosti. Istovremeno, određena je privremena mera zabrane M. K. da otuđi odnosno optereti automobil marke "Fiat 500", 2017. godina proizvodnje.

Potvrđenim prvostepenim rešenjem naloženo je Narodnoj banci Srbije - Organizaciji za prinudnu naplatu i javnom izvršitelju da sva novčana sredstva kojima raspolaže M.K. na računima i štednim ulozima kod poslovnih banaka zapleni, prenese i položi u depozit javnog izvršitelja do iznosa od 2.700.000 evra u dinarskoj protivvrednosti, a sredstva će se čuvati u depozitu javnog izvršitelja sve do pravnosnažnog okončanja parničnog postupka. Određena je i privremena mera popisom i oduzimanjem gotovog novca, nakita i hartija od vrednosti izvršnog dužnika, a određen je rok od 30 dana članovima porodice ubijenih za podnošenje tužbe u cilju opravdavanja određenih privremenih mera.

Škola renovirana, gradi se memorijalni centar

Posle masakra veći deo školske zgrade na Vračaru je renoviran, dok pojedini dleovi i sala za fizičko tek treba da budu kompletirani i u novom ruhu za nove školarce. Takođe, jedan deo škole biće prilagođen kao memorijalni centar u znak sećanja na stradale učenike i čuvara. 

Nakon što je u petak zvanično počela nova školska godina ispred vrata OŠ "Vladislav Ribnikar" zasađeno je 10 stabala kedra u znak sećanja na 10 žrtava. Fotografije stradalih, sveće i cveće, kao i potresne poruke njihovoh vršnjaka i dalje se nalaze na sporednom ulazu škole na Vračaru.

Ministarstvo prosvete u dopisu OŠ "Vladislav Ribnikar" obavezalo je ovu školu da u aktuelnoj školskoj godine ne koriste ulaz i školske prostorije iz Ulice kralja Milutina 10, što je prostor gde je planiran memorijalni centar. 

Odluka da policija obezbeđuje sve škole u Srbiji, ostaje na snazi. Policijski službenici biće prisutni pre, za vreme trajanja nastave i posle časova u obe smene, u svim školama u zemlji, kako osnovnim, tako i srednjim. Policajci će dodatno patrolirati u blizini obrazovnih ustanova i održavaće vezu sa direktorima, psiholozima. Naravno, školama ostaje mogućnost da angažuju, kao i prethodnih godina, i privatno obezbeđenje.

Ministarstvo prosvete je u međuvremenu objavilo Smernice za organizaciju i realizaciju obrazovno-vaspitnog rada u školskoj 2023/2024 godini u kojima se, „uzimajući u obzir majske tragedije", posebno naglašava „unapređivanje vaspitnog rada sa učenicima".

Stručnjaci Radne grupe za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih svakoga dana su u beogradskoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", gde predstavljaju dalji plan podrške učenicima i nastavnicima. Tokom septembra radionice sa nastavnicima su organizovane unutar škole jednom nedeljno u trajanju od sat i po. 

Na njima se razgovara o traumi i načinima na koje nastavnici mogu da prepoznaju znake patnje, stresa i traume kod dece, dok će u oktobru biti predloženo da grupe podrške za nastavnike nastave rad u Dečjem kulturnom centru Beograda.

Kako je najavljeno, posebno će se raditi sa decom 8/2 i onim odeljenjima koja su bila u neposrednom kontaktu sa ubijenom decom. 

Treći maj ove godine ostaće upamćen u Srbiji kao jedan od najtužnijih dana u novijoj srpskoj istoriji zbog jezivog zločina u “Ribnikaru”. 

 

 

 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()