Da li je luna park u Kuršumliji prošao sve provere tehničke ispravnosti? Oglasio se direktor JKP 'Toplica'

U nesreći koja se juče dogodila u luna-parku u Kuršumliji, kada je pao deo konstrukcije ringišpila, povređeno je trinaestoro dece, od kojih je jedno dete u životnoj opasnosti

09.05.2024. 18:31
  • Podeli:
ringisipil pixabay-64c76663d2cfd.webp Foto: Pixabay

Nakon teške nesreće u Kuršumliji, u kojoj je trinaestoro dece povređeno kada se srušio ringišpil u luna parku, direktor JKP "Toplica", koje je nadležno za izdavanje gradskog prostora, Mladen Gilić, rekao je da je taj luna-park uredno prošao sve procedure provere tehničke ispravnosti. 

"Vašar se organizuje po standardnoj i ustaljenoj proceduri, već decenijama unazad, na istom mestu, dva puta godišnje. Prilikom raspisivanja javne licitacije, uvek se traži atest o ispravnosti sprava, a za organizaciju i bezbednost učesnika, zadužen je zakupac. Sve preventivne mere su ispoštovane u celosti, a zbog čega je došlo do nesreće, ispituju i daće ocenu nadležni organi", istakao je Gilić za Tanjug.

Saša Dragin, koji je već 33 godine vlasnik luna-parka na Zemunskom keju, kaže da ne postoji nikakva agencija niti institucija koja je zadužena za proveru bezbednosti rada objekata u luna parkovima.

"Mislim da je došlo do tehničkog zamora materijala, možda je stub pukao, možda nisu složili mašinu kako treba. Kada se organizuje vašar, vlasnici mašina odu u opštinu, traže dozvolu za površinu na kojoj će da rade, sve dok traje manifestacija. Opština im daje papire, oni montiraju svoje mašine i to tako funkcioniše", objasnio je on za K1.

Prema rečima vlasnika luna-parka u Beogradu Aleksandra Županjevca, vlasnici su dužni da od opštine dobiju i atest o ispravnosti objekta, koji je deo Zakona o bezbednosti na radu, a odnosi se na dizalice i kranove koje kontrolišu ljudi koji imaju licence. 

"To je neki vid tehničkog pregleda koji mi dobijemo. Atest se dostavlja lokalnim samoupravama ili organizatorima manifestacije. Naravno, kad to dostave, smatra se da je to sve regularno", naveo je Županjevac.

On navodi i da je bilo razgovora sa nadležnima u gradskoj upravi da svaki luna-park u Beogradu mora da bude osiguran ogradom i da ima ulaz i izlaz.  

On je dodao i da postoji inicijativa da se osnuje neka organizacija ili firma koja bi angažovala stručnjake da se bave organizacijom, nadgledanjem i bezbednošću luna-parkova.

U nesreći koja se juče dogodila u luna-parku u Kuršumliji, kada je pao deo konstrukcije ringišpila, povređeno je trinaestoro dece, od kojih je jedno dete u životnoj opasnosti.  

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić potvrdio je da su vlasnik ringišpila Zoran Ljubomirović i zakupac placa Jovan Nedeljković uhapšeni i sumnjiče se za teško delo protiv opšte sigurnosti.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()