Drumovi smrtonosni za mlade: U 2022. ugašeno 127 života, najčešće se strada iz jednog razloga

Mladi najčešće stradaju kad voze vikendom posle izazaka u klubove i to u nesrećama sa više žrtava

02.03.2023. 17:15
  • Podeli:
Sudar_saobraćana nesreća_prometna nezgoda_auto_Foto Pixabay.jpg Foto: Pixabay / Ilustracija

Poražavajući podaci govore sami za sebe - u 2022. godini čak 127 izgubljenih mladih života na srpskim drumovima. A svaka peta osoba od 15 do 30 godina koja je nastradala nije ni imala položen vozački ispit, rečeno je danas na tribini o bezbednosti u saobraćaju održanoj u Petoj beogradskoj gimnaziji.

Direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Branko Stamatović upozorio je još jednom da roditelji treba da ne dozvole mladima koji nemaju vozački da voze automobil i istakao je da mladi najčešće stradaju kad voze vikendom posle izazaka u klubove i to u nesrećama sa više žrtava, jer nemaju dovoljno iskustva.

Prema njegovim rečima, mladi starosti od 17 do 20 godina stradaju najčešće zbog neprilagođene brzine, a oni od 20 do 30 godina zbog vožnje pod dejstvom alkohola. 

Stamatović je rekao da je i svaki drugi stradali motociklista osoba starosti od 15 do 30 godina. 

Na tribini je učenicima licnu priču preneo Slaviša Savić koji je od posledica saobraćajne nesreće ostao nepokretan.

"U srednjoškolskom uzrastu i kasnije kada postanu vozači,  mladi veruju da mnoge stvari nisu tačne, na primer da pojas ne može da ih zaštiti, da čak naprotiv može da im nanese štetu, što je zabluda", rekao je Savić i dodao da nisu ni svesni da brzina od 50 km/h nije samo brojka, već stvar zbog koje mogu u par sekundi da izgube život. 
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()