Jedno od šestoro dece u Srbiji je nestalo, a njihov nestanak uglavnom je posledica zlostavljanja

Moramo priznati da smo kao društvo puni predrasuda, a onda budemo šokirani tragičnim krajem, ističe Igor Jurić za UNU

Autor: Nikola Vujović
06.07.2023. 20:34
  • Podeli:

Tiktokerka poznata pod nadimkom Noa iz Kovilja, koja je nestala 17. juna u Beogradu, nađena je mrtva u Beogradu. Njeno telo nađeno je u centru Beograda, a ubica je odmah uhapšen i priznao je zločin.

Kada je prijavljen njen nestanak na društvenim mrežama dogodio se ružan scenario koji se često ponavlja u sličnim situacijama – negativni komentari na račun nestale osobe u kojima se situacija ne shvata ozbiljno.

Kada je o nestanku tinejdžera i tinejdžerki reč, moramo priznati da smo kao društvo puni predrasuda i da se često čuje rečenica "Ma, sigurno je pobegla kod dečka" ili "Vratiće se". A onda budemo šokirani tragičnim krajem kao što je ovaj.

Noa se neće vratiti kući. Možda je vreme da naučimo da se ugrizemo za jezik, i shvatimo da deca ne nestaju i ne beže od kuće tek tako.

"Svaki građanin mora da bude svestan činjenice da je jedno od šestoro dece nestalo. Deca koja pobegnu od kuće, koja samovoljno odu od svojih porodica su žrtve zlostavljanja, uglavnom seksualnog zlostavljanja", kaže za UNU osnivač Centra za nestalu i zlostavljanu decu Igor Jurić.

Neverovatno, ali istinito, i kada se dete vrati – društvene mreže budu preplavljene negativnim komentarima i uvredama na račun deteta.

"Nemojte to da radite, zato što nijedno dete ne odlazi iz svog okruženja samovoljno. Ne odlazi ako je zadovoljno u okruženju u kome živi. Moramo biti jako oprezni. Ako dete, kada se vrati kući, čita komentare koju su često vrlo uvredljive prirode, onda to dete dodatno bude oštećeno i povređeno", ističe Jurić.

I baš zbog toga, hajde da budemo oprezni. Da razumemo da su te situacije vrlo teške situacije, stresne, pa i komplikovane za porodice koje strahuju od tragičnog kraja. Kao društvo moramo da budemo uz njih i da pomognemo i žrtvi i porodici.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()