Jurić: Registar pedofila treba da bude javan, spisak prestupnika je sve duži

Jedan od razloga zbog čega je spisak seksualnih prestupnika čije su žrtve deca sve duži jeste taj da je društvo danas svesnije

24.09.2024. 12:19
  • Podeli:
igor jurić, 25 okt 2023 - A.H. ATAImage-6603d715b9bcb.webp Foto: A.H./ATAImage

Direktor Centra za nestalu i zlostavljanu decu Igor Jurić izjavio je danas da bi registar pedofila trebalo da bude javan, i dodao da očekuje da se pokrene javna rasprava na tu temu kako bi se saznao stav zajednice i stručne javnosti o tome.

On je za Tanjug rekao da registar pedofila sadrži broj lica koja su pravosnažno osuđena u sudskim procesima za seksualne prestupe nad decom, i dodao da ovaj registar nije dostupan za javnost zbog zaštite bezbednosti predatora. 

Jurić smatra da jedan od razloga zbog čega je spisak seksualnih prestupnika čije su žrtve deca sve duži jeste taj da je društvo danas svesnije i da se češće prijavljuju sama krivična dela.

Sa druge strane, istakao on, činjenica da je registar pedofila sve duži predstavlja signal da takvih predatora ima sve više, i dodao da je usled velikog broja društvenih mreža i aktivnosti na njima broj predatora mnogo veći jer i oni danas imaju mogućnost da na lakši način dolaze do dece.

Jurić kaže da je prema statistikama i saznanjima, oko 70 odsto zlostavljane dece poznavalo svog zlostavljača, i ističe da su seksualni predatori, pedofili, uglavnom ljudi koji su u nekom bliskom kontaktu sa decom, kao što su članovi porodice, komšije, kumovi.

"Broj zlostavljača je zaista veliki, danas je dovoljno da otvorite jedan nalog na društvenoj mreži, da se predstavite kao devojčica od 12, 13 godina da biste videli koliki ćete broj poruka dobiti. Mi u našem centru smo često iznenađeni kada vidimo koliko je anomalija u društvu", poručio je on.

Postoji veliki broj grupa i sajtovi gde zlostavljači ostavljaju svoje sadržaje, dele ih, kupuju, izjavio je Jurić i dodao da Odeljenje za borbu protiv visokotehnološkog kriminala, Interpol i veliki broj kompanija kao što su Gugl i Meta gledaju načine kako da dođu do pedofila, što nije ni malo lako jer predatori pronalaze načine da izbegnu ruku pravde.

"Preko naše net patrole dobijamo veliki broj prijava građana, to su često jako teški materijali za pregledanje. Veliki broj dečaka su danas žrtve pedofila, samo zlostavljanje dečaka je mnogo brutalnije nego devojčica, bez obzira što je broj devojčica veći kada govorimo o samim žrtvama", istakao je on.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()