Kakav je epilog višemesečnih pretnji i dojava o bombama?

Posle višenedeljne pauze juče su dojave o bombama ponovo bile vest, srećom kao što je to i ranije bio slučaj – bile su lažne.

11.10.2022. 19:40
  • Podeli:

Iz MUP-a za UNU kažu da je ranije jutros potencijalna ekslpozivna naprava prijavaljena u zgradi EPS-a u Starom gradu. Dok se pojavljuju novi slučajevi, mi nismo zaboravili one stare. 

Kakav je epilog višemesečnog zastrašivanja, šta je značio period mirovanja, i sprema li se novi talas dojava – pitala je Emilija Erdeljanović.

Počelo je sabotiranjem rada Er Srbije, a onda su zbog lažnih dojava evakuisane škole, bolnice, i tržni centri. Kada su postale svakodnevnica, dojave su prestale da pristižu, sve do juče. Za stručnjake za bezbednost dileme nema.

"Verovatno je razlog ostao isti, jedan vid specijalnog rata koji se vodi prema Srbiji. Razloge možemo potražiti, kao što su i onda bili, u tome što još uvek nisu uvedene sankcije Rusiji. Suštinski do kada će to da traje je veoma teško prognozirati jer se postavlja isto logično pitanje, na koje ja nemam odgovor - zašto je sad krenulo posle tako dugog intervala mirovanja", kaže Goran Mandić, profesor Fakulteta bezbednosti.

"Sad kada postaje izvesno da će Srbija uvesti sanckije mi ponovo imamo hibridne napade sračunate da antagonizuju građane Srbije prema Ukrajincima i upravo s tim u vezi treba da potražimo ko stoji iza tih napada i da istraga kaže konačan sud", kaže Darko Obradović, stručnjak za bezbednost.

Što se tiče kontradiverzionih pregleda, od januara do juna ih je bilo više od 1.200, prema podacima na sajtu MUP-a. Kažu da je rasvetljena svaka dojava o postavljenoj bombi koja je došla iz Srbije. 

Poznavaoci kažu da ipak nemali broj dojava dolazi iz inostranstva, ali je teško razaznati odakle tačno. Sa druge strane, upravo pomoć stranih službi neophodna je da bi do epiloga došlo.

Mandić kaže da je nemoguće utvrditi sa kog servera iz inostranstva stižu pretnje ako ne postoji saradnja sa inostranstvom.

"Mislim da se kasni u pružanju međunarodne pomoći Srbiji koja je od presudne važnosti da se brzo odgovara na naše zahteve, i s tim u vezi mislim da je velika greška što Srbija nije članica Centra za hibridno ratovanje iz Helsinkija kako bi mogla da koristi kapacitete svih partnera", kaže Obradović.

Od brzine saradnje zavisi uspešnost istrage, sa protekom vremena počinioci su nedostižniji. 

Iako je razlog čini se poznat, ne zna se u čijoj se kuhinji dojave kuvaju i koliko će nam dugo još biti servirane.

Iako su prognoze teške, sluti da će ih u narednom periodu ponovo biti, kažu poznavaoci. 
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()