Kako da se slučaj 'Ribnikar' ne ponovi: Dobričanin ima važan apel

Tiče se granice krivične odgovornosti

25.09.2024. 12:12
  • Podeli:
zora dobricanin-65e1e2dd7129b.webp Foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Advokat Zora Dobričanin izjavila je danas da je za to da se spusti granica krivične odgovornosti za krivična dela koju čine maloletni prestupnici, ali ne na način da se to ograničava na određene godine.

Dobričanin kaže da na današnjem nivou razvoja sveta i dostupnosti informacija deci, kod posebno teških krivičnih dela gde je zaprećena kazna 10 ili više godine zatvora, treba proceniti psihičku zrelost i sposobnost maloletnog prestupnika da shvati značaj svog dela.

"Ja sam za to, ali da se to ne ograničava ni na kakve godine jer činjenica da je maloletni K.K. (dečak koji je u OŠ "Vladislav Ribnikar" ubio devetoro dece i čuvara te škole) pročitao da je granica krivične odgovornosti 14 godina, ne želim da više ni jedno dete pročita da ima 10 ili 12 godina, da je krivično neodgovoran i da pobije celu porodicu, školu, ulicu", rekla je ona.

Na pitanje o slučaju dečaka koji je 3. maja prošle godine u OŠ "Vladislav Ribnikar" ubio devetoro dece i čuvara te škole, Dobričanin je rekla da je dečak ispod granice krivične odgovornosti jer u trenutku izvršenja zločina nije imao 14 godina i protiv njega se ne vodi nikakav postupak, i dodala da od njega nije mogla da se čuje bilo kakva empatija ili izvinjenje.

Ona je ocenila da bi roditeljima nastradale dece mnogo značilo saosećanje od strane izvršioca zločina i njemu bliskih lica.

Dobričanin je istakla da odluka Vlade Srbije da se 3. i 4. maj ustanove kao Dani sećanja na žrtve masovnih ubistava u OŠ "Vladislav Ribnikar" i selima Malo Orašje i Dubona doprinosi da ovi tragični događaji i stradali nikada ne budu zaboravljeni. 


 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()