Kakvo je stanje u Pirotu nakon curenja amonijaka: Opasnost ne prestaje, građanima izdata upozorenja

Iz šina su iskliznula četiri, dok je curenje amonijaka utvrđeno iz jednog vagona. Još uvek nije procenjena iscurela količina, ali se pretpostavlja da je u pitanju od oko 20 tona.

Autor: Emilija Pešić
26.12.2022. 20:13
  • Podeli:

U Pirotu je vanredna situacija zbog curenja amonijaka iz prevrnutog vagona. Zbog simptoma trovanja 51 osoba je hospitalizovana, od kojih je desetak zadržano na bolničkom lečenju.

U blizini pruge pronađeno je telo muškarca, dok je u bolnici umro jedan pacijent, ipak, još uvek nije potvrđeno da je uzrok smrti trovanje.

Iz šina su iskliznula četiri, dok je curenje amonijaka utvrđeno iz jednog vagona. Još uvek nije procenjena iscurela količina, ali se pretpostavlja da je u pitanju od oko 20 tona. Pirot je jutros bio, sablasno pust.

„Curenje i dalje traje, doduše smanjenim intezitetom, jer je smanjen kapacitet. Pritisak je smanjen kako je iscurilo, pa sada ide sporije, ali to i dalje traje. Nisu uspeli da saniraju na licu mesta, pominjali su da su formirali komisiju raznih stručnjaka da vide kako to da reše, ne mogu oni to da zavare, nego će morati da pronađu neki drugi način ili da sačekaju da to sve iscuri, sav taj amonijak“, kaže za UNU novinar Južnih vesti Ljubomir Filipov.

Vanredna situacija je i dalje na snazi, savet je da se ne izlazi bez preke potrebe i da se ne uključuju klima uređaji.

„Danas kao zvanični podaci, oni tvrde da su na pet mesta vršena merenja i da je koncentracija amonijaka u Pirotu, u samom gradu, nula. Ta nezgoda se dogodila izvan grada u blizini reke i auto-puta, to je udaljeno od grada nekih par kilometara“, objašnjava Filipov.

Vršilac dužnosti pomoćnika ministra načelnika Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić naglasio je da su netačne glasine da je jedan vagon upao u Nišavu.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski kaže da su merenja pokazala da amonijaka nema u niškoj gradskoj vodi, ni i u vazduhu u ovom gradu kao ni u njegovoj okolini.

„Na licu mesta odmah su reagovali pripadnici MUP-a, uprave Saobraćajne policije zatvorili su sve do auto-puta, spasilačke jedinice izašle su da evakuišu ljude u kontaminiranom području i policijski službenici policijske uprave Pirot preuzeli su mere iz svoje nadležnosti“, navodi Čaušić.

„Nema razloga da bude uvedeno vanredno stanje, odnosno sitaucija u Nišu. Nema nikakvih pokazatelja da bi vanredna situacija trebalo da bude uvedena, sa druge strane ovaj nesrećni slučaj koji se sinoć dogodio je još jedan od pokazatelja za razmišljanje u Nišu, i u državi šta i kako uraditi sa prugom koja prolazi kroz sam grad, pored novog Kliničkog centra, Vojne bolnice i naseljena mesta“, istakla je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

Ministarstvo za zaštitu životne sredine prati situaciju, kaže resorna ministarka i dodaje da za sada nema mesta panici.

„Onog tenutka kada se završe merenja, tada ekološka inspekcija ukoliko ima nečeg, uticaja na životnu sredinu, propisuje mere i radi sve ono što je u skladu sa zakonima“, rekla je ministarka Irena Vujović.

Gradski Zavod za javno zdravlje u Pirotu objavio je da je voda iz pirotskih vodovoda i sa česme u tom gradu bezbedna za piće i pripremu hrane.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()