Koliko je ovaj posao opasan: UNA u akciji sa policijskim presretačima

Da bi uhvatili vozača u prekršaju, i sami presretači moraju da voze brzo

Autor: Dušan Ivković
02.08.2023. 20:00
  • Podeli:

Policija je prisutna i na srpskim putevima, sa kojih svakodnevno čujemo vesti o prebrzoj i bahatoj vožnji. 

Jedinice presretača su te koje sankcionišu, a mi smo bili u patroli sa njima.

"Presretači otkrivaju najveća prekoračenja dozvoljenih brzina kretanja, otkrivaju prekršaje nedozvoljenog preticanja, tzv. preticanja preko pune linije u žargonu, otkrivaju i sve ostale prekršaje koji su propisani zakonom o bezbednosti saobraćaja", kaže potpukovnik Uprave saobraćajne policije Mladen Nikolić.

Da bi uhvatili vozača u prekršaju, i sami presretači moraju da voze brzo pa smo pitali koliko je ovaj posao opasan.

"Opasan jeste, ali mi zahvaljujući MUP imamo automobile visoke srednje klase, koji zadovoljavaju sve naše potrebe tako da je ta opasnost svedena na minimum. Policijski službenici koji rade na vozilima bez spoljnih obeležja policije, tzv. presretačima su obučeni policijski službenici za brzu vožnju i bezbednu vožnju, koji su završili kurseve kako u republici Srbiji tako i u saradnji sa policijama evropskih zemalja kao što su Mađarska, Rumunija, Austrija, Grčka", kaže Nikolić.

Saznali smo i da vozač koji je snimljen u prekršaju nema mogućnost da izbegne kaznu.

"Nakon dokumentovanja prekršaja, sam snimak čuva se na hard disku uređaja koji nema mogućnost ni korigovanja, ni brisanja samog snimka", ističe Nikolić.

Nije nam trebalo dugo da uočimo vozača koji je ignorisao ograničenje od 60 kilometara na sat zbog radova na putu.

Vozač kada vidi signalizaciju, dužan je da prati presretače. Nakon izricanja kazne, u najvećem broju slučajeva može da nastavi dalje. 

Presretači imaju nultu toleranciju, svako prekoračenje biće sankcionisano. 

Oni proveravaju i prisustvo alkohola kao i drugih opijata, koji predstavljaju veliki problem kod naših vozača. 

I zato, kada izađete na put, prvenstveno zbog sebe i bezbednosti treba da se pridržavate pravila, ukoliko ne, možda se baš ispred vas upale njihovi blinkeri.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()