Lažni majstori varaju Beograđane: Kako ih prepoznati i zaštiti se

Najviše čudi to što su registrovani uredno u APR-u, ali na pozive više ne odgovaraju.

08.10.2022. 15:58
  • Podeli:
majstor električar pixabay-1665237393607.webp Foto: Pixabay

Lažni majstori postali su "stanovnici" i srpske prestonice. Posle letnjeg slučaja prevare, pojavio se još jedan, ovaj put na Vidikovcu.

Kako prenosi RTS, Vuk Dražović i njegove komšije s Vidikovca angažovali su pre nekoliko meseci firmu da im uradi hidroizolaciju na zgradi. Stanari su prihvatili ponudu, potpisali ugovor i veći deo novca platili unapred, ali majstore nikad nisu videli.

"Oni su tražili novac unapred za materijal i mi smo platili, a posle smo saznali da oni nisu ni kupili taj materijal. Nakon toga su počeli da odugovlače sa radovima što je trajalo možda 15 dana, kada smo ih zvali oni su izmišljali da nikog nije bilo, da im niko nije otvorio i tako", naveo je Dražović.

Najviše čudi to što su registrovani uredno u APR-u, ali na pozive više ne odgovaraju.

Kako prepoznati lažnu firmu i majstore

Preporuka i prikupljanje informacija od ljudi koji su već koristili usluge te firme, najbolji je način da se građani zaštite.

Dok radovi traju, treba ih nadgledati, pogotovo kada u pitanju velike cifre koje se plaćaju za popravke fasada, krovova i lifta.

U tom slučaju sklapaju se posebni ugovori sa stambenom zajednicom i potrebno je da se sa time složi više od polovine stanara.

Firme koje žele da prevare najčešće daju mnogo jeftinije ponude od ostalih.

"Imali smo loših iskustava, ali onda gledamo da te firme ne angažujemo više uopšte, pa je bilo da dolaze pijani ili ulaze blatnjavi u stanove", kaže profesionalni upravnik Nenad Ristić.

Praksa je pokazala da oštećeni stanari teško dolaze do pravde, a i za vraćanje novca niko ne može da garantuje. Stanari sa Vidikovca na to čekaju već mesecima. 

Što se samog održavanja zgrada tiče, kod nas trenutno ne postoji registar firmi koje se time bave kao u nekim evropskim zemljama, tvrde upravnici, a prenosi RTS.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()