Nasilje u školi u Trsteniku: Đaci izabačeni iz škole, roditelji podnose žalbu

Roditelji jednog učenika pripremaju žalbu, dok za drugog učenika nema potvrde da je do porodice stigla odluka o isključenju iz Tehničke škole u Trsteniku, saznaju “Novosti”.

03.12.2022. 12:31
  • Podeli:
Trstenik_skola_zlostavljanje_foto_Twitter-1668672073696.webp Foto: Twitter

Agonija vaspitno-disciplinskog postupka tokom kojeg su dva učenika isključena iz škole nakon teškog incidenta u kome su maltretirali profesorku Mariju Stevanović, praktično još uvek nije završena.

"U slučaju đaka M.M.(18), koji je snimao incident, najavljeno je da će biti žalbe na rešenje direktora, po predlogu Nastavničkog veća, dok u slučaju N.Ž.(17), koji je izmakao stolicu profesorki, nema potvrde da je otac primio odluku - navodi izvor “Novosti” iz kolektiva Tehničke škole.

Za sada je jedino izvesno ono što se dešava pred tužilaštvima, gde su postupci u toku.

Više javno tužilaštvo u Kruševcu podnelo je zahtev za pokretanje pripremnog postupka protiv N.Ž.(17) i I.K.(16), koji je izbegao kaznu u školi ispisavši se pre usvajanja predloga o isključenju. Zahtev za postupak ide u pravcu krivičnog dela zlostavljanje i mučenje, izvršenog u saizvršilaštvu.

Protiv trećeg učesnika događaja – M.M (18), jednog od dvojice “snimatelja” incidenta, takođe isključenog po predlogu direktora, postupak se pokreće pred Osnovnim javnim tužilaštvom u Trsteniku.

Tog 9. novembra, profesorka se javila hitnoj pomoći. Lekari su odmah alarmirali policiju. Profesorka je dobila podršku Aktiva direktora svih škola i Centra za socijalni rad u Trsteniku, Ministarstva prosvete, brojnih kolektiva obrazovnih ustanova, Đačkog parlamenta i kolektiva svoje škole.

Prosvetni sindikati protestovali su zbog napada na svoju koleginicu u dva različita dana. Desetak profesora Tehničke škole iz USPRS, čiji profesorka nije član prisustovalo je protestu u Kruševcu.

Profesorkin sindikat – Sindikat obrazovanja Srbije je 1.decembra bojkotovao prvi čas u obe smene. Marija Stevanović je još uvek na bolovanju.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()