Nastavljeno suđenje za ubistvo Bojana Mirkovića u Belvilu

Na suđenju su ispitivani veštaci i svedoci

25.01.2023. 16:00
  • Podeli:
bojan mirković twitter bojan mirkovic-63d143e5d65b9.webp Foto: Twitter@BojanMirković

U Višem sudu u Beogradu danas je ispitivanjem veštaka i svedoka nastavljano suđenje petorici optuženih za podmuklo ubistvo Bojana Mirkovića (34) 12. novembra 2020. godine, u garaži zgrade u beogradskom naselju Belvil. Ovaj postupak je krenuo ispočetka zbog promene predsednika sudskog veća. 

Izjašnjavanje svedoka odbrane

Na današnjem suđenju su se ponovo izjašnjavale bivša žena optuženog Ivana Nikčevića, bivša vanbračna žena i bivša devojka. 

One su ostale pri ranijim svedočenjima, a pored Nikčevićevih partnerki, svedočili su i otac optuženog Bojana Kovačevića, majka i vanbračna supruga Lazara Tejića, koji se tereti kao direktni izvršilac ovog ubistva.

Branilac optuženog Dušana Kokoruža, više od jedan sat ispitivala je veštaka Dušana Keckarevića o DNK tragovima nađenim na GPS uređaju koji je pronađen ispod Mirkovićevog auta, nakon čega je on potvrdio da ne može isključiti da je Kokoružov DNK trag nanet sekundarnim transferom. 
Iz mešovitog DNK traga izdvojeni su Kokoružev i Tejićev.

Ispitan je i veštak za telekomunikaciju Dragomir Vasiljević, koji je ostao pri svom nalazu i mišljenju. 

Branilac Bojana Kovačevića je zatražio da se uradi dopunsko veštačenje kretanja i komunikacije Kovačevićevog mobilnog telefona dan pre i na dan ubistva Mirkovića, što je sud usvojio i naložio vestaku da to uradi. 

Postupajući tužilac je na početku današnjeg suđenja istakao da je netačno je da je tužilaštvo dalo bezuslovnu saglasnost za ukidanje pritvora Nikčeviću, kako je to na prošlom suđenju izjavio punomoćnik porodice ubijenog Bojana Mirkovića.

On je precizirao da je tužilaštvo dalo saglasnost da mu se pritvor ukine uz prihvatanje jemstva koji je ponudila Nikčevićeva odbana, ali je Viši sud taj predlog odbrane odbio.

Zbog toga je, odlučujući po žalbi odbrane, Apelacioni sud 16. decembra 2022. godine ukinuo pritvor okrivljenom i to bez jemstva, podsetio je tužilac. 

 Nikčević je poslednjih šest meseci u pritvoru bio samo iz razloga uznemirenja javnosti i visine zaprećene kazne za delo za koje se tereti od preko 10 godina zatvora, dok je kao razlog za pritvor odlukom Apelacionog suda iz juna prošle godine otpala opasnost od ponavljanja krivičnog dela.

Sledeće suđenje zakazano je za 10. februar.

Detalji optužnice

Lazar Tejić je optužen kao neposredni izvršilac ubistva, dok su optuženi za teško ubistvo u saizvršilaštvu njegov očuh Bojan Kovačević, Ivan Nikčević i Dušan Kokoruž, a Filip Ivanović se tereti za pomaganje u izvršenju ovog krivičnog dela.

Tejić je optužen i za krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.  

Svi optuženi su uhapšeni desetak dana posle ubistva i dalje se nalaze u pritvoru.

Istraga protiv njih je sprovedena zbog sumnje da su Kožuh, Tejić, Kovačević i Nikčević po prethodnom dogovoru, učestvovali u ubistvu Mirkovića.

Nadležni organi pronašli su oba pištolja iz kojih je pucano na Mirkovića, bicikl kojim je neposredni izvršilac došao na mesto izvršenja i sa kojim se posle udaljio.  

Pronađen je i GPS uređaj koji je korišćen za praćenje Mirkovića pre ubistva.

"Biološki tragovi i vremensko-prostorna analiza potvrduju umešanost svih okrivljenih", istaklo je ranije tužilaštvo. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()