Niz svirepih ubistava u Grčkoj: Na suđenju Belivukovoj grupi svedočio Spasojević

Spasojević je tokom izlaganja ispričao svoja saznanja o ubistvima sa optužnice, kao i o nekoliko ubistava koja nisu obuhvaćena optužnicom.

24.04.2023. 20:24
  • Podeli:
Specijalni sud u Beogradu_Belivuk_suđenje_policija_Foto Tanjug Vladimir Šporčić (1)-63dd1d64eb079.webp Foto: Tanjug / Vladimir Šporčić

U Specijalnom sudu u Beogradu danas je okrivljeni-saradnik Nikola Spasojević završio svoje izlaganje na suđenju organizovanoj kriminalnoj grupi Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, čiji se pripadnici terete za sedam ubistava, trgovinu drogom, nezakonito držanje i nošenje oružja, ormice  i silovanje. 

Spasojević je tokom izlaganja ispričao svoja saznanja o ubistvima sa optužnice, odnosno o ubistvima Gorana Veličkovića, Aleksandra Gligorijevića, Nikole Mitića i Gorana Mihajlovića, kao i o nekoliko ubistava koja nisu obuhvaćena optužnicom.

Okrivljeni-saradnik je otkrio da je bio i u Atini, kada su ubijeni Igor Dedović i Stevan Stamatović, kao i u Grčkoj gde su ubijeni Alen Kožar i Damir Hadžić, navodeći da je zajedno sa Belivukom tražio navedene muškarce, kako bi ih pripadnici kavačkog klana ubili. 

Otkrio je da je Ljubomir Lainović ubio Ljubomira Markovića Kiću, kao i da je Lainović zajedno sa Milinkom Brašnjović i muškarcima čiji su nadimci “Leptir” i “Matori”, ubio Dedovića i Stamatovića u Atini.

Spasojević tvrdi da je odustao da učestvuje u ubistvu Kožara i Hadžića, jer je plovilo kojim su hteli da se prevezu do Krfa imao GPS lokator. 

Tada je, kako je ispričao, rekao Belivuku da je to previše rizično, dodajući da su za tu likvidaciju kasnije bili zaduženi muškarci sa nadimcima “Rosi" i "Giba", kao i još dva muškarca. 

Posle ubistva Aleksandra Gligorijevića, Miljković je Spasojevića, prema njegovim rečima, zvao da vidi njegovo telo, koje je bilo u koritu isečeno po nogama, dok je na leđima bilo urezana reč “izdaja”, nakon čega mu je Miljković rekao “ovako kume prolaze izdajnici”.

Gligorijevića je, kako je opisao Spasojević, ubio Belivuk iz drugog zamaha sekirom, jer je prvi put promašio i Spasojević je tada, kako tvrdi, čuo tup udarac, jauk i još jedan tup udarac.

Tokom suđenja Spasojević je ponovio više puta da se plašio da će i njega pripadnici grupe ubiti, zato što je odustao od ubistva na Krfu, pa je u dva navrata kada je išao u kuću u Ritopeku pitao pripadnike da li će sada njega ubiti, na šta su odgovarali da neće.

Spasojević je naveo da je nakon ubistva Dedovića i Stamatovića video fotografiju ubijenog Lainovića, a da su mu pripadnici grupe ispričali da je on ubijen, jer je pijan pričao kako će da radi za onog ko mu da više para.

Pripadnici klana su smatrali da je Lainović "počeo da laprda”, naveo je svedok-okrivljeni.

Belivuk mu je, kako tvrdi, pokazao i sliku vezanog Mirka Kojića, uz reči da “sad on mora njega da ubije, jer je Miljković ubio prethodnog (Gorana Mihajlovića)”. 

Spasojević je tokom izlaganja naveo da je Mihajlovića otrovao Miljković. 

Nakon ubistva Nikole Mitića, u kojem Spasojević, kako je kazao, nije učestvovao, već je samo okrečio i očistio prostoriju na stadionu FK Partizana u kojoj je bilo tragova krvi, rekao pripadnicima grupe da više ne želi da učestuje u kriminalnim radnjama, na šta je Belivuk burno reagovao i počeo da baca stolice po bašti. 

Sutra se grupi nastavlja suđenje kada će Spasojeviću pitanja postavljati članovi sudskog veća, tužioci, branioci, punomoćnici oštećenih i optuženi. 
Spasojević se nagodio sa tužilaštvom da za kaznu zatvora od 14 godina priča o zločinima grupe, a pre njega su svedočili okrivljeni-saradnici Bojan Hrvatin i Srđan Lalić, koji su se nagodili sa tužilaštvom na kazne zatvora od 14 i 18 godina. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()