Novi Sad: Za ubistvo uličnog svirača 18 godina robije

Ulični svirač Kristijan Kostić svirepo je ubijen u februaru ove godine

19.09.2022. 13:00
  • Podeli:
Screenshot_15-1663585170776.webp Foto: Printscreen/Youtube/ kanal9tvns

Žarko Riđički (21) iz Žablja osuđen je danas na kaznu zatvora u trajanju od 18 godina zbog svirepog ubistva uličnog svirača Kristijana Kostića Blekija (61) u Novom Sadu koga je optuženi u februaru ove godine tukao do smrti.

Ubio ga zbog 390 dinara

Riđičkog je sudsko veće Višeg suda u Novom Sadu teretilo za teško ubistvo na svirep i podmukao način uz krivično delo razbojništva jer je od Kostića uz pretnje uzeo novac. 

Kada mu je oštećeni dao 390 dinara, koliko je imao, optuženi je počeo zverski da ga tuče nakon čega je i urinirao po njemu a zbog zadobijenih povreda Kostić je preminuo u Urgentnom centru.

Sudsko veće uzelo je u obzir da je Riđički u vreme izvršenja krivičnog dela bio mlađi punoletnik jer mu je nedostajalo tri meseca da napuni 21 godinu te mu nije izreklo maksimalnu kaznu predviđenu za to krivično delo, a to je doživotni zatvor, preneo je Blic.

Nakon ubistva urinirao po ubijenom

Takođe, olakšavajuća okolnost mu je i što ranije nije bio osuđivan, a kao otežavajuće okolnosti sudsko veće je uzelo u obzir broj povreda načinjenih pokojniku, ali i čin poniženja žrtve jer je Riđički urinao po njemu.

U obrazloženju presude predsednik sudskog veća izjavio je da Riđički nije priznao krivično delo, ali da je do detalja ispričao šta je uradio, te da tokom postupka nije uzeta u obzir njegova odbrana da je bio neuračunljiv, te sudsko veće smatra da je sa namerom lišio života Kostića, bez obzira na to što je ima 2,47 promila alkohola u krvi. 

Takođe, sudsko veće je navelo da je Riđički mogao da se kontroliše i razmišlja o svojim postupcima.

Sudsko veće je donelo odluku i da se Gloriji Čizmar, ćerki preminulog Kostića, na ime nematerijalne štete i pretrpljene duševne boli isplati iznos od milion dinara.

Osuđenom je produžen pritvor do pravosnažnosti presude, budući da ima zakonski rok da uloži žalbu na presudu.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()