Pružni prelaz kod Lazarevca nije odneo živote prvi put: Stručnjaci imaju važan apel

Zaustavite se kad god ste u blizini pruge

Autor: Andrea Radovanović
20.08.2024. 19:10
  • Podeli:

Teška nesreća, koja se dogodila juče u blizini Lazarevca, još jednom nas je opomenula da pruga može da odnese život u sekundi. Stradali su dvoje dece i vozač automobila, na koji je putnički voz naleteo na prelazu preko pruge. Osnovno javno tužilaštvo u Lazarevcu i Infrastruktura Železnice Srbije jednoglasni su u stavu da je pružni prelaz bio obezbeđen. 

Pružni prelaz Bajino brdo, u selu Petka kod Lazarevca, nije odnelo živote prvi put. Meštani tvrde da se taj deo puta ne održava redovno i da ima mnogo rastinja koji prelaz preko pruge čine nebezbednim. 

"Posle mog oca kolko ih je izginulo, još dvoje, pa još jedan, pa još dvoje i sad evo tri žrtve ponovo", kazao je meštanin Petke Dragan Rakić i dodao:

"Ista stvar, nepreglednost pružnog prelaza, zaraslo, kućica smeta, vrzina smeta, moj otac je poginuo gde je voz izleteo iz bagrenjaka na 18 metara."

Nadležni za održavanje pružnih prelaza uveravaju da je taj deo pruge adekvatno obezbeđen. 

Iz Infrastrukture Železnice Srbije su saopštili da je do nesreće došlo u momentu kada je putnički voz koji je saobraćao na relaciji Prijepolje - Beograd udario u automobil koji je u tom momentu prelazio preko pruge. Kako su saopštili, reč je o u potpunosti obezbeđenom železničkom odnosno pružnom prelazu sa jasnom signalizacijom, međutim, problem je u tome što vozač, kako navode, nije ispoštovao signalizaciju i prošao je kroz crveno.

Osnovno javno tužilaštvo u Lazarevcu je, posle uviđaja, utvrdilo da su zvučna i svetlosna signalizacija na pružnom prelazu u selu Petka bile ispravne. Čak i ako je, kao što meštani kažu, prelaz nepregledan i nedovoljno obezbeđen, ta činjenica ne opravdava vozača automobila koji se ispred znaka 'stop' nije zaustavio, kaže stručnjak za bezbednost saobraćaja Milan Vujanić. 

"Ovde se radi o tome da vozač koji je vozio ovaj auto, evidentno nije očekivao, olako je držao da neće biti voza, a baš te situacije koje jesu opasne, a koje nam ne deluju toliko opasne, treba da im posvetimo pažnju jer su najopasnije u saobraćaju jer i kad uočimo tu opasnost onda je kasno da je izbegnemo", ističe Vujanić.

Zato je neophodno da se striktino pridržavamo saobraćajnih propisa, odnosno da kada automobilom prelazimo preko pruge, ustupimo prednost vozu, naglašava Vujanić.

"Preporučujem, zbog nemilih događaja koje imamo na pružnim prelazima svim vozačima da kad naiđu na pružni prelaz, bez obzira i da li je sa rampom ili onim zvonom, da provere da li ide voz jer se dešava da otkažu ti uređaji", ističe Vujanić.

Zato se zaustavite - kad god ste u blizini pruge. Bilo da su uređaji ispravni ili ne, računajte na svoju savest i nikada ne rizikujte svoj i tuđi život. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()