Španska policija pohapsila kokainski kartel: Među uhapšenima ima i Srba, švercovalo se i oružje

Širom sveta sprovode se akcije protiv moćnih narko kartela

13.06.2024. 15:31
  • Podeli:
španska policija, 25 jan 2024 - profimedia-65b8f91a8d63e.webp Foto: Profimedia

Dugotrajno istraživanje koje je vodila španska civilna garda uz podršku Evropola zadalo je presudni udarac kriminalnoj mreži koja je učestvovala u krijumčarenju velikih količina droga iz Južne Amerike u EU. Finalna operacija bila je vrhunac niza akcija usmerenih protiv ove mreže koje su se odvijale tokom tri godine.

Ova poslednja akcija pod međunarodnom koordinacijom vezana je za niz nacionalnih i međunarodnih istraživanja koja su se vodila u Belgiji, Brazilu, Hrvatskoj, Nemačkoj, Italiji, Srbiji i Turskoj.

Ceo lanac bio je meta za razbijanje kokainskog kartela

Međunarodno koordinisane aktivnosti bile su usmerene na kriminalnu mrežu koja je organizovala krijumčarenje više tona kokaina iz Kolumbije, Brazila i Ekvadora u EU. Osumnjičeni su organizovali krijumčarenje u EU putem pomorskih pošiljaka preko logističkih čvorišta u Zapadnoj Africi i na Kanarskim ostrvima. Nakon što je droga stigla u EU, osumnjičeni su koristili distributivne centre u Belgiji, Hrvatskoj, Nemačkoj, Italiji i Španiji za dalje slanje kokaina širom Evrope.

Vođe organizacije za krijumčarenje droge privremeno su bili smešteni u Turskoj i Dubaiju gde su uspostavili kontrolne i zapovedne centre kriminalne mreže. Istraživanja ove mreže razotkrila su značajnu pretnju; sposobnost kriminalnih aktera da blisko sarađuju i dugoročno koriste saradnike na terenu kako bi olakšali sprovođenje operacija krijumčarenja velikih količina droga. Stoga je bliska međunarodna saradnja tela za sprovođenje zakona bila ključna u zaustavljanju kriminalnih aktivnosti.

U avgustu 2023. godine, službenici španske civilne garde presreli su plovilo sa 700 kilograma kokaina u blizini Kanarskih ostrva. Obaveštajna analiza podataka iz istraživanja šifrirane komunikacije otkrila je da je hrvatsko-italijanska posada na tom plovilu već pre uspela da uveze barem 500 kilograma kokaina iz Brazila u Španiju. Ista operativna metoda pomogla je istražiteljima da otkriju koordinatore i posrednike sa područja Zapadnog Balkana. Operativna radna grupa označila ih je kao visokovredne mete zbog njihove uključenosti u finansiranje i koordinaciju pošiljaka. Takođe su povezani sa pređašnjim presretanjem tone kokaina koji je zaplenjen u septembru 2020. godine na Kanarskim ostrvima. Osim istraživanja provedenih u Španiji, razmena informacija između zemalja pod vodstvom Evropola pokazala je da su istraživanja pod vođstvom Belgije, Nemačke i Srbije bila usmerena na iste pojedince i njihove saradnike.

Rezultati akcijskog dana 12. juna 2024:

  • 4 hapšenja u Španiji
  • 7 pretraga kuća u Španiji
  • zaplena nakita i vrhunskih satova, oružja i streljiva, 109.000,00 evra u gotovini, kao i elektronske opreme i drugih materijalnih dokaza


Ukupni rezultati akcija usmerenih na ovu kriminalnu mrežu:

  • 40 hapšenja (od kojih 3 visokovredne mete) u Brazilu, Hrvatskoj, Nemačkoj, Srbiji, Španiji i Turskoj 
  • oko 8 tona kokaina zaplijenjenog u Belgiji, Holandiji i Španiji
  • zaplena imovine, uključujući 12,5 miliona evra i 3 miliona dolara u Brazilu te više od 50 miliona evra zamrznutih u Srbiji


Zajedničkim delovanjem razbijena kriminalna mreža

Brojne akcije širom sveta već su zadale značajne udarce kriminalnoj mreži. Dana 11. maja 2023. godine, vlasti Srbije i Holandije zajednički su delovale protiv vođstva kartela i njihove infrastrukture za distribuciju. Tokom operacije, vlasti su uhapsile 13 osumnjičenih i zaplenile velike količine oružja i imovine procenjene na oko 50 miliona evra.

Tokom još jedne operacije u oktobru 2023. godine, Hrvatska, Nemačka, Španija i Turska sprovela su još jednu zajedničku akciju protiv ovog kartela. Rezultirala je hapšenjem 21 osobe u Hrvatskoj i Nemačkoj i velikom zaplenom droge, vatrenog oružja i gotovine. Mesec dana kasnije, turske vlasti uhapsile su jednog od glavnih vođa mreže i njegovog bliskog saradnika u Istanbulu. Obojica su bili hrvatski državljani.

Brazilske vlasti usmerile su se na brazilsku kriminalnu organizaciju koja je prevozila kokain iz unutrašnjosti zemalja do morskih luka u Brazilu i drugih logističkih čvorišta. Zatim bi pošiljke kokaina slali u Zapadnu Afriku kako bi se dalje prevozile uz koordinaciju evropskih kriminalnih mreža. Brazilska mreža pružala je različitim kriminalnim mrežama niz kriminalnih usluga, uključujući logistiku i olakšavanje pranja novca.

U martu 2024. godine, brazilske vlasti sprovele su poslednju fazu istraživanja pranja novca stečenog krijumčarenjem droge pri čemu je otkriveno da je kroz gotovo 500 bankovnih računa prethodnih godina prošlo više od dve milijarde brazilskih reala (371 miliona evra). Nakon akcijskog dana, nacionalne vlasti uhapsile su dvojicu osumnjičenih.

Takođe su blokirale i zaplenile imovinu procenjenu na 12 miliona evra, kao i 3 miliona dolara u gotovini, prenosi 24sata.hr.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()