Srbija tuguje uz porodice ubijenih: "Svedočenja oštećenih su razobličila sramnu odbranu Blažića"

Suđenje se nastavlja sutra iskazima oštećenih i svedoka

22.08.2024. 16:33
  • Podeli:

Punomoćnik članova porodice ranjenih i ubijenih u selima Malo Orašje i Dubona Stefan Stefanović izjavio je da su današnja svedočenja porodica ubijenih i ranjenih razobličila "sramnu odbranu" i iskaz Uroša Blažića da je "bio ugrožen".

"Neverovatno je da nakon 16 meseci od masakra Uroš Blažić tvrdi da su njega drugi napali, da su ga vređali, ugrožavali, da se on osećao nebezbedno, da je imao kompleks niže vrednosti. To govori o njegovoj psihopatologiji, da je to psihopata bez trunke savesti, bez saosećanja i empatije prema tim žrtvama, jer ih juče uopšte nije ni pominjao", naglasio je Stefanović u izjavi novinarima nakon današnjeg suđenja.

Osvrnuvši se na pitanje koje je tužilac postavljao oštećenima da li su ubijeni ili ranjeni bili u sukobu sa Urošem Blažićem, Stefanović je ponovio da je utvrđeno da nije bilo nikakvog sukoba između porodice Blažić i bilo koje druge porodice.

On je dodao da je Blažić zvanično izrazio kajanje, međutim svojim ponašanjem i odbranom je ponovo naneo bol porodicama.

Punomoćnik je pomenuo da su oštećeni danas pričali o kamionima koji su nakon masakra bili u dvorištu Blažića, tražeći od suda da se utvrdi šta su kamioni iznosili iz kuće i dodao da su oni imali ogromnu količinu naoružanja.

Stefanović je povodom zahteva drugog punomoćnika da Jelena Ajdinović, koja je bila u taksiju sa Blažićem nakon masakra ne bude ponovo saslušana zbog trudnoće, istakao da je ona veoma bitan svedok i da postoje određeni detalji koje bi trebalo razjansiti, zbog čega je insistirao da ona bude saslušana. 

Stefanović je ocenio da je današnje saslušanje oštećenih bilo veoma potresno i emotivno, dodajući da je čak i sudija zaplakala prilikom iskaza majke ubijenog Dalibora Todorovića

Advokat Siniša Mašović iz Smedereva, punomoćnik porodica šest ubijenih mladića iz Malog Orašja, naveo je da su oštećeni koji su se danas izjašnjavali pred sudom precizirali svoje imovinsko-pravne zahteve na 100.000 evra po članu porodice, što je ukupno 2.700.000 evra, ali je naglasio da nikakva materijalna naknada ne može da nadoknadi to što se desilo.

Mašović se osvrnuo na promenu Blažićevog iskaza kada je reč o oružju, s obzirom na to da je u istrazi rekao da je oružje našao na krovu kuće u Šepšinu, a juče da je sam kupovao oružje, čime je, kako tvrdi punomoćnik pokušao da zaštiti oca.

On je posebno naglasio da je jedan od tragova sa okvira pištolja koji je Uroš Blažić te noći koristio, mešani DNK trag Radiše Blažića, čime se njegova odbrana da nikad nije video ni bio u kontaktu sa oružjem osporava. 

Najavio je da će sutra svedočiti članovi dve porodice ubijenih u Malom Orašju, kao i ranjeni i preživeli.

Na pitanje kako komentariše to što je sudija dozvolila direktno obraćanje oštećenih optuženima, Mašović je naglasio da to nije uobičajan slučaj i da je tu "dosta emocija".

"Neki od oštećenih su zaista bili vrlo jasni, da ne kažem da su na neki način zapretili okrivljenima. To u nekoj drugoj situaciji verovatno ne bi bilo razumljivo, ali je ovde zaista teška nesvakidašnja priča, posebno što na kraju nema odgovora zašto je on to uradio" rekao je Mašović i dodao da je Blažić razlog uskratio načinom svoje odbrane jer je odbio da odgovara na pitanja.

Zaključio je da su deca koja su stradala dobra deca, koja ne potiču iz kriminogenog miljea, zbog čega se ne očekuje da na njih neko puca, kao na frontu, iz automatske puške. 

Suđenje Blažićima se nastavlja sutra iskazima oštećenih i svedoka.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()