Suđenje Hrkalovićevoj: Svedok tvrdio da mu je naređeno da ne preda izveštaj sa Belivukovog telefona

Sa Hrkalovićevom su na optuženičkoj klupi još dvojica bivših policajaca.

03.04.2023. 14:41
  • Podeli:
Dijana Hrkalović 02 foto TANJUG:MILOŠ MILIVOJEVIĆ-642a8918a75ca.webp Foto: TANJUG/MILOŠ MILIVOJEVIĆ

U Specijalnom sudu u Beogradu danas je saslušnjem svedoka nastavljeno suđenje bivšoj državnoj sekretarki MUP-a Dijani Hrkalović povodom optužbi da je iskorišćavanjem svog položaja u MUP-u kočila istrage i procesuiranje kriminalaca.

Sa njom su na optuženičkoj klupi još dvojica bivših policajaca.   

Svedočenje o izveštajima sa Belivukovog telefona

Ispitana su ukupno četiri svedoka, od kojih su dvojica veštačila Belivukove telefone nakon njegovog hapšenja zbog ubistva Vlastimira Miloševića 30. januara 2017. godine. 

Svedok Andrej M. je ispričao da mu je optuženi Milenković naložio da izveštaj sa Belivukovih telefona stavi kod sebe umesto da ih prosledi tužiocu, a što je, kako svedok tvrdi, bilo naređenje Hrkalović, odnosno kako je naveo, tadašnjeg ministra Nebojše Stefanovića.

Tokom narednih godinu dana stiglo je više urgencija od tužilaštva da se izveštaji telefona predaju, ali je to urađeno tek nakon godinu dana od uzimanja tih telefona, rekao je svedok. 

Nakon iskaza ovog svedoka Hrkalović je sudu rekla da smatra da je ova optužnica protivpravna jer se osoba koja je naložila da se izveštaj sa telefona ne šalje ( Stefanović) i osoba koja je čuvala izveštaje i telefone (svedok Andrej M) nisu obuhvaćeni optužnicom.

Svedok Nikola R. tvrdio je da mu je sada pokojni šef odseka Slobodan Stojiljković naložio da sve što je preuzeo sa Belivukovog telefona preda Andreju M, nakon čega je Andrej M. došao sa Slobodanom Stojiljkovićem i kopirao izveštaje o veštačenju telefona.

Potom su mu rekli da u njihovom prisustvu obriše sve vezano za te telefone, rekao je svedok Nikola R. Svedok tvrdi da mu je Stojiljković rekao da je tu naredbu dobio od optuženog Milenkovića.

Sledeće suđenje zakazano je za 16. maj za kada su pozvani svedoci.

Optužnica

Optužena Hrkalović, kao i nekadašnji načelnik Policijske uprave Novi Sad Milorad Šušnjić i drugooptuženi bivši načelnik za specijalne istražne metode Dejan Milenković su na prethodnim suđenjima negirali izvršenje krivičnih dela koja im se stavljaju na teret.

Hrkalović je ranije negirala da poznaje vođu organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka, kao i da ima veze sa ubistvom Vlastimira Miloševića, 30.januara 2017. godine u centru Beograda.  

Ona je takođe negirala navode da je naložila načelniku novosadske policije da Darka Eleza stavi pod operativnu odbradu kako bi ga zaštitila da ne mogu druge policijske uprave da ga nadziru.

Branilac Hrakovićeve, advokat Vladimir Đukanović je ranije sudu predložio saslušanje tadašnjeg ministra unitrašnjih poslova Nebojšu Stefanovića kao svedoka, kao i bivšu Višu javnu tužilteljku Natašu Krivokapić i bivšeg direktora policije Vladimira Rebića.   

Sud je Hrkalovićevoj ukinuo kućni pritvor sa elektronskim nadzorom  6.juna prošle godine u kom je bila od 31. marta prošle godine.

Optužnim predlogom Tužilaštva za organizovani kriminal Hrkalovićka se tereti zbog dva krivična dela trgovina uticajem u produženom trajanju, zbog čega je tužilaštvo tražilo da joj sud izrekne kaznu zatvora od pet godina.  

Za Milenkovića tužilac je tražio godinu dana zatvora, a za Šušnjića dve godine zatvora.     

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()