Supruge Belivuka i Miljkovića negirale krivicu: Velja Nevolja i Mare Mesar imali isti odgovor

Oni se terete da su od 2015. do početka 2021. godine, novcem koji je proistekao iz krivičnih dela i kriminalne delatnosti kupovali veći broj luksuznih automobila

10.04.2024. 12:39
  • Podeli:
bojana belivuk tanja miljković foto jadranka ilić-66166b786973d.webp Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

U Specijalnom sudu u Beogradu Veljko Belivuk i Marko Miljković negirali su danas da su novcem stečenim od kriminalnih delatnosti kupovali luksuzne automobile, stanove i pokretne stvari.

Krivicu su na početku suđenja negirale i njihove supruge Bojana Belivuk i Tanja Miljković, kao i Filip Ivanovski i Marija Milutinov. U odnosu na Snežanu Đorđević, majku Bojane Belivuk, privremeno je razdvojen postupak zbog njenog zdravstvenog stanja, odnosno, kako je sudija navela, zbog privremene nesposobnosti.

Optuženi Filip Ivanovski je došao sa slobode sa suprugom Marijom Milutinov, kao i Tanja Miljković i Bojana Belivuk. Njihove supruge Bojana Belivuk i Tanja Miljković su kratko rekle da ostaju pri svojim odbranama iznetim u tužilaštvu i nisu želele da odgovaraju na pitanja. 

Belivuk je negirao optužbe za pranje para i naveo da je 20 godina radio i štedeo sa svojom suprugom kako bi priuštio svojoj deci bolji život, kao i da je sav novac stekao na "mukotrpan" i na zakonit način. Tvrdi da nije stekao novac kriminalnim delatnostima, te nije mogao da ga "opere", kao i da je hapšenje njihovih supruga i njegove tašte pritisak tužilaštva na njih zbog suđenja u postupku protiv Belivuka kao organizatora grupe čiji su pripadnici izvršili sedam ubistava.

Bojana Belivuk, foto: Jadranka Ilić/Tanjug

On je naveo da je nekad radio i po dva posla prethodnih 20 godina koliko dugo je u zajednici sa svojom suprugom, kao i da su od početka želeli da imaju veću porodicu zbog čega su štedeli kako bi omogućili svojoj deci lagodan život. Pričajući o poslovima kojima se bavio, Belivuk tvrdi da je radio kao obezbeđenje u objektima, kao i obezbeđenje lica, istakavši da se nikada nije bavio kriminalnim delatnostima. 

Plac koji se pominje u optužnici, kako tvrdi Belivuk, kupila je njegova tašta i sagradila sama kuću na tom placu. Belivuk je pomenuo i da su za svadbu dobili novac, kao i da je on dobio odštetu od države zbog pritvora u postupku za ubistvo Mirka Kojića, za šta je pravosnažno oslobođen.

Miljković je takođe negirao krivicu, navodeći da je stan u Ulici Živka Davidovića u kojoj i Belivuk ima stan, kupio od novca koji je sa suprugom dobio na venčanju. Ostale nekretnine je, kako navodi, kupio njegov deda, pa ih je nasledio njegov otac, dok je, kako tvrdi, za svadbu na kojoj je bilo 300 zvanica dobio 200.000 evra od kojih je kasnije kupio stan.

Tanja Miljković, foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Miljković se osvrnuo i na sat marke "Roleks" i naveo da je dobio na poklon.

Belivuk i Miljković nisu hteli da odgovaraju na pitanja suda, tužilaštva i svojih branilaca.

Optužnicom su, pored Miljkovića i Belivuka, obuhvaćeni i Bojana Belivuk, Tanja Miljković, Filip Ivanovski, Marija Milutinov i Snežana Đorđević, zbog više krivičnih dela pranja novca za dela izvršena u periodu od 2015. do 2020. godine. 

Optuženi Filip Ivanovski je takođe ostao pri svojoj odbrani u tužilaštvu, dok je njegova supruga Marija Ivanovski želela da dopuni svoj iskaz. Ona je navela da je njihov stan kupila ona od novca svog tasta koji radi i živi 20 godina u Švedskoj, dodajući da joj je i njen otac pomogao finansijski.

Marija Ivanovski je rekla da njen suprug nije učestvovao u kupovini stana, kao i da nije bio u dobrim odnosima sa ocem zbog čega je ona vodila decu u Švedsku da provedu malo vremena sa dedom.

Optužnicom je svim optuženima na teret stavljeno produženo krivično delo pranje novca u saizvršilaštvu, osim Snežani Đorđević kojoj je stavljeno na teret krivično delo pranje novca u saizvrilaštvu.

Oni se terete da su od 2015. do početka 2021. godine, novcem koji je proistekao iz krivičnih dela i kriminalne delatnosti kupovali veći broj luksuznih automobila i drugih pokretnih stvari, kao i katastarske parcele u Beogradu u najvećem broju situacija na ime trećih lica i tako pokušali da prikriju da novac potiče iz kriminalne delatnosti.

Današnje suđenje je odloženo za 23. maj, s obzirom na to da je završeno sve što je bilo planirano za danas. 

Protiv Miljkovića i Belivuka se vodi postupak pred sudom zbog sumnje da su organizovali kriminalnu grupu čiji se pripadnici terete za najteža krivična dela, među kojima je i sedam ubistava. Ivanovski se tereti da je bio član te kriminalne grupe. 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()