Trojica otrovanih rudara smeštena u užičku bolnicu, naložena vanredna inspekcija rudnika

Direktor rudnika Štavalj potvrdio da je do trovanja došlo u novom hodniku jame, najverovatnije, zbog nedovoljno provetrenih jamskih prostorija

11.01.2023. 15:47
  • Podeli:
rudnik-burkina-anadolija Cropped.jpg Foto: Anadolija / Ilustracija

Trojica od šest rudara, koji su se jutros otrovali gasom u rudniku Štavalj kod Sjenice prebačeni su u Opštu bolnicu u Užicu. Direktora Opšte bolnice Užice Ivana Milićević je, u izjavi za Tanjug, rekla da su oni su stabilnog zdravstvenog stanja.

"Sva tri pacijenta sve vreme tansporta bila su stabilna, na prijemu u našu ustanovu jedan pacijent je prijavio respiratorne tegobe. Pozvani su anesteziolog i internista. Pacijent je pregledan i trenutno je hemodinamski stabilan, stabilnih vitalnih parametara i zadržan je na centalnoj intenzivnoj nezi na daljoj opservaciji", rekla je Milićević.

Ona je dodala da će druga dva pacijenta biti zadržana na internističkoj intenzivnoj nezi na daljoj opservaciji.

Direktor rudnika Štavalj Mensud Turković potvrdio je u kratkoj telefonskoj izjavi, da je do trovanja došlo u novom hodniku jame i da je uzrok, najverovatnije, nedovoljno provetravanje jamskih prostorija.

Trenutno se, prema njegovim rečima, ispituju razlozi zbog kojih je došlo do nedostatka kiseonika u tom delu jame, kao i da je proizvodnja u tom delu rudnika obustavljena.

Ministarka rudarstva Dubravka Đedović hitno je naložila vanredni inspekcijski nadzor o uzrocima i okolnostima zbog kojih je došlo do ugrožavanja zdravlja šestorice rudara u rudniku uglja "Štavalj" kod Sjenice.  

"Najvažnije je da su rudari u stabilnom stanju i da nisu životno ugroženi", poručila je ministarka Đedović.

O zdravstvenom stanju rudara i izveštaju inspekcijskog nadzora Ministarstvo rudarstva i energetike će blagovremeno obavestiti javnost, a prvi izveštaj o ovom događaju očekuje se u četvrtak.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()