UNA istražuje: Da li postoji spas iz kandži kriminala kod maloletnika

Kako pobediti rizik od ulaska u kriminal?

Autor: Bojana Petrušijević
30.08.2023. 19:45
  • Podeli:

Uznemirujući podaci - u Srbiji sve više mladih počinje da se bavi kriminalom. 

Oni ne postaju samo sofisticirani sajber kriminalci, već postaju i deo organizovanih kriminalnih grupa kojima je najlakše da vrbuju upravo maloletnike. 

Stručnjaci primećuju da krivična dela, najčešće, čine ugroženi, ako su iz osetljivih društvenih grupa ili imaju egzistencijalne probleme. 

Iz Centra za pozitivan razvoj dece i omladine ističu da mladi rano počinju da se bave kriminalom, zbog čega će tokom septembra sa beogradskim srednjoškolcima raditi na tome: Kako pobediti rizik od ulaska u kriminal?

"Odupiranje pritisku vršnjaka, koliko god pritisak ima pozitivne strane, zapravo je visok rizik protok informacija među cršnjacima. Taj neki manipulativan odnos bliskosti, poverenja na račun čega se ulazi u daleko veću mašineriju koja stoji iza svega toga, a koje mladi nisu u situaciji da momentalno sagledaju", kaže programski koordinator CEPORE Marija Radović.

Dilovanje droge, huliganizam i trgovina ljudima - to je najčešći rizik  mladih ako ne uspeju da se odupru pritisku. 

Psiholozi nagoveštavaju da su tinejdžeri posebno osetljivi, kao i da tada više treba obratiti pažnju na signale koji ukazuju da su možda izabrali "mračniji put".    

"Deca žele da se uklope u grupu kojoj žele da pripadaju. Deca iz nestabilnih porodičnih okolnosti, ona koja nemaju dovoljno pažnje ili pak ona koja su prezaštićena su u riziku da uđu u problematično ponašanje. Na pravi put je najteže vratiti decu kada u roditeljima nema saradnika, zato je važno da se ovim problemom pozabave i institucije koje će prepoznati sve nedostatke", kaže psiholog Radmila Vulić Bojović.

Kolokvijalno rečeno -"Vrbovanje" mladih sada ne ide sa ulice, već sa interneta, što je mnogo perfidnije, navode stručnjaci. 

Tako sitan prestup lako može prerasti u ozbiljan ekstrem. Na telefonu se čitaju neprovereni, a omamljujući materijali. 

"Napisani toliko dobro, da budu privlačni za takvu vrstu ljudi. Pružaju drugačije poglede na svet, drugu vrstu utehe, što je jako opasno", stručnjak za bezbednost Jasmina Andrić.

U jednom su svi saglasni: Ključ spasa iz kandži kriminala kod maloletnika je u obrazovanju, u sticanju veština, ali i u prilikama. 

Te prilike pruža upravo država, koja bi trebalo da stvori dobar i afirmativan ambijent za one koji tek treba da se otisnu u svet. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()