UNA istražuje: Da li je Srbiji potreban Registar osuđenih za proganjanje i šta bi značio za žrtve?

Statistika je jedno, ali žrtava proganjanja nije malo.

Autor: Nikola Vujović
22.06.2023. 19:11
  • Podeli:

Strah i traumu nedavno je pretrpela devojka kojoj je u vozu između Beograda i Novog Sada nepoznati muškarac pokazivao eksplicitne snimke na telefonu. Krivični zakonik to delo prepoznaje kao polno uznemiravanje i proganjanje, za šta preti kazna zatvora i do deset godina. Ipak, ti slučajevi često ne budu rešeni u korist žrtve.

"U praksi, dosta ima prijava, za proganjanje, ali završetak sa sudskom odlukom koja zaista potvrđuje da je neko bio progonitelj je dosta manji nego što je prijava. Bitna je razlika, nije proganjanje kada neko pošalje par poruka, već mora da postoji duže vreme, kontinuitet te radnje", kaže  Rade Knežević, kriminolog i advokat.

Statistika je jedno, ali žrtava proganjanja nije malo. Samo se osvrnite oko sebe, i sigurno je neka od dama iz vašeg bliskog okruženja, društva, kancelarije, imala takav problem.

"Našla sam se u situaciji da slobodno mogu da kažem da sam bila uhođena, pre nekih 4-5 godina. To je trajalo do nekih par nedelja. Nije ni malo prijatno, isprva je ljudima oko mene delovalo smešno, ne mogu da kažem zabavno, ali da bilo je smešno dok taj čovek nije krenuo da mi se pojavljkuje na poslu, na snimanjima emisija, dok nije nabavio moj broj telefona. Izuzetno neprijatan osećaj da kada izađete iz kuće ili firme morate da se osvrćete oko sebe, da se plašite za svoju bezbednost i ako čovek meni zaista ništa nije uradio", otkriva Ana Šupić, voditeljka UNA TV)

Problem naše koleginice je, na sreću, prestao bez ozbiljnijih posledica. Ali, u Srbiji su od početka godine nasilnici, progonitelji i manijaci ubili 20 žena. Koliko bi registar progonitelja, uz registar nasilnika, to sprečio?

"Tu negde neki racio, njegov smisao može da bude kod serijskih, višestrukih povratnika u ovom delu proganjanja. Ako je to neko uradio više puta, da postoji u registru, da neko može proverom, čak i javno, to vidi", dodaje.

Naravno, takav registar bi morao biti zaštićen i od zloupotrebe.

"Ako je neko jednom osuđen, da se nađe u takvom registru, to bi bilo , po mom tumačenju, malo preoštro, pre svega za njegovo narušavanje privatnosti i nekih drugih zakona i konvencija", pojašnjava

 U praksi se kao žrtve progonitelja pojavljuju i članovi porodice, prijatelji i kolege osobe koja je progonjena. U nekim slučajevima postavlja se i pitanje razgraničenja sa krivičnim delom ugrožavanja sigurnosti.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()