UNA istražuje: Zašto vozači traktora ginu i kako izbeći takve tragedije?

Leti se desi prilično veliki broj saobraćajnih nesreća i nezgoda u kojima sudeluju traktori

Autor: Zvonko Ninkov
24.08.2023. 19:30
  • Podeli:
traktor pixabay-64e784378db7c.webp Foto: Pixabay

Znatno sporiji od ostalih vozila, pa još neobeleženi, traktori su potencijalna opasnost za sve učesnike u saobraćaju. A kada padne mrak,
situacije poput ove deluju samoubilačke. To je jedan od češćih razloga zbog kojih nastaju udesi u kojima učestvuju traktori.

"Prva grupa je ona nezgoda koja nastaje u noćnim uslovima zbog neosvetljenih traktora... Druga grupa nezgoda koja nastaje sa traktorima jesu tzv sa jednim vozilom, odnosno nezgode u kojima je došlo do prevrtanja traktora", pojašnjava za UNU Boris Antić, profesor Saobraćajnog fakulteta .

Većina traktorista ne prolazi bilo kakvu posebnu vozačku obuku, napominje Antić, već su samouki, pa je i njihovo znanje o bezbednosti na drumu vrlo skromno. Zato i ne čudi što tokom letnjih meseci, kada su aktuelni poljski radovi, češće slušamo o nezgodama u kojima učestvuju traktoristi.

Nije tih udesa mnogo, kažu u Agenciji za bezbednost saobraćaja, ali su posledice, po pravilu, teške.

"Za prvih sedam meseci ove godine u nezgodama je stradalo osam lica na traktorima, od čega šest vozača i dva lica koja su se prevozila u priključnom vozilu", kaže za UNU Mladen Kovač iz Agencije za bezbednost saobraćaja.

Prošle godine u istom periodu na traktorima je poginulo 18 ljudi, što je značajno smanjenje, zahvaljujući savetima i pomoći koju dobijaju traktoristi.

"Oko 100.000 traktora u Republici Srbiji nema zaštitni ram ili kabinu. Ove godine je podeljeno 4.600 ramova i to nije kraj. U naredne dve godine se planira još 11.000 zaštitnih ramova za dve godine", pojašnjava za UNU Kovač.

Konkursi za zaštitni ram i dalje su aktuelni, pa poljoprivrednici mogu da se prijave za njihovu dodelu. Osim toga, nadležni apeluju da traktoristi obavezno koriste rotaciona svetla i da adekvatno obeleže i priključna vozila.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()