UNA na beogradskim ulicama: Kako funkcioniše sistem detekcije prekoračenja brzine?

U prestonici se trenutno nalaze četiri kamere ovog sistema.

Autor: Andrea Radovanović
17.09.2024. 20:00
  • Podeli:

Već za prva 24 sata od kada je pušten u rad sistem za automatsku detekciju prekršaja prekoračenja dozvoljene brzine u Beogradu zabeleženo je pet ekstremnih prekoračenja, sa više od 30 kilometra na sat iznad ograničenja.

Na teritoriji Novog Beograda, kamere su postavljene na mestu ukrštanja Brankovog mosta i Bulevara Nikole Tesle, na uglu istomenog bulevara i ulice Ušće, kao i na raskrsnici Jurija Gagarina i ulice Antifašističke borbe. Još jedan uređaj koji utvrđuje prekoračenje brzine čeka vas na Zvezdari - u Bulevaru kralja Aleksandra, kod Đeram pijace.

"Ovo nije nešto što je policija sama odlučila da postavi, ne, zato je toliko dugo i trajao projekat postavljanja, pre svega, sve državne institucije koje su zadužene za dragocenosti vrednosti merenja treba da se izjasne. Ako vam kažem, da je recimo, preko 45 puta merenje brzine izvršeno na određenoj lokaciji, da bi se poklopilo vreme, brzina, jer je to izuzetno bitno da bi se ispunili uslovi iz zakona o prekršajima", kazao je pomoćnik načelnika Uprave saobraćajne policije Zlatko Belencan.

Kada kamera snimi prekoračenje brzine, na adresu vlasnika automobila stiže poziv da se u roku od osam dana izjasni ko je upravljao vozilom kada se prekršaj dogodio. Kaznene mere zavise od brzine kojom je vozio učesnik u saobraćaju. S obzirom na to da je ona najuticajniji faktor u saobraćajnim nezgodama, stručnjaci očekuju da ovakav sistem poboljša bezbednost u saobraćaju.

"Ako bi zamislili samo situaciju da bi ljudi na svim mestima vozili prema propisanim brzinama, jasno vam je da bi bezbednost drastično porasla jer u većini slučajeva kada se dogodi nezgoda ona je kombinovana osim raznih drugih propusta i sa prekoračenjem brzine. Očekujem da sistem ovih mera utiče na povećanje bezbednosti saobraćaja", kaže profesor Saobraćajnog fakulteta u penziji Milan Vujanić.

Uprava saobraćajne policije je najavila da u narednom periodu planira da proširi primenu ovog sistema, kako bi se sprečile saobraćajne nezgode, posebno one sa smrtnim ishodima. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()