Vanredna konferencija Vlade Srbije: Doneta odluka o trodnevnoj žalosti, troje u životnoj opasnosti

Sutra će nastava u školama počinjati minutom ćutanja

03.05.2023. 13:45

Učenik sedmog razreda Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" u Beogradu pucao je jutros iz pištolja na obezbeđenje škole, nastavnicu i učenike. Ubijeno je osam učenika i radnik obezbeđenja, saopštio je MUP.

Šestoro dece i nastavnica su ranjeni i zbrinuti u Urgentnom centru i Klinici u Tiršovoj. Napadač K. K. (2009) je uhapšen.

Zbog ove nezapamćene tragedije koja je zadesila našu zemlju, Vlada Srbije donela je odluku o trodnevnoj žalosti, počevši od petka do nedelje.

"Ovo je najveća tragedija u novijoj istoriji za našu zemlju. Osmoro dece je izgubilo život, kao i pripadnik obezbeđenja škole, dok su povređeni učenici i nastavnica hospitalizovani. Decu roditeljima niko ne može da vrati. Događaj se dogodio jutros oko osam sati ujutru, prsten obezbeđenja koji je normiran za škole je postojao i jutros. Funkcionisao je video nadzor, pripadnik obezbeđenja je bio prisutan, kao i školski policajac, koji je redovno obilazio školu. Zahvalan sam zdravstvenim radnicima, šestoro dece je u bolnici i jedna nastavnica. Hvala i na hrabrosti nastavnika i svih onih koji su pokušali da spreče ovu tragediju. Tim psihologa su promptno pozvani kako bi se učenicima, zaposlenima i roditeljima pružila podrška u ovom traumatičnom periodu koji sledi", istakao je ministar prosvete Branko Ružić:

"Vlada je donela odluku o trodnevnoj žalosti na čitavoj teritoriji Republike Srbije, počevši od petka 05. maja zaključno sa nedeljom 7. majem. Nastava u drugoj smeni danas neće biti održana, a od sutra će nastava u školama počinjati minutom ćutanja", izajvio je Ružić.

Ministar je istakao i da je evidentan poguban uticaj interneta i video igrica po omladinu u Srbiji.

"Potrebno je sistemsko iznalaženje rešenja, kako ova tragedija ne bi prerasla u društveno prihvatljiv model ponašanja. Veoma sadržajan, emocijama nabijen razgovor sam imao i sa predsednikom Srbije i predsednicom Vlade, oni će izaći sa još jasnijom slikom. Apelujem da dozvolimo porodicama premunulih da svoje najmilije isprate na miru i da svi oni koji vide u ovome političko lešinarenje neka se pogledaju u ogledalo".

Ružić je poručio da će sistem predstaviti sve odgovore o ovoj tragediji.

Na konferenciji je govorila i ministarka zdravlja Danica Grujičić.

"Troje dece je u Tiršovoj, četvoro dece i nastavnica su u Urgentnom, dečaci iz Tiršove su stabilno i van životne opasnosti, devojčica je kritično jer ima prostrelne rane glave. Oštećenje je veliko, bore joj se za život. Devojčica u Urgentnom je stabilno, dečak koji je prostreljen kroz grudi i vrat je na operaciji, moraće da se radi više intervencija. Nastavnica ima povredu karlice i ruku, na operaciji je i u životnoj opasnosti", saopštila je Grujičić.

Ministarka zdravlja je zahvalila kolegama iz Hitne pomoći što su adekvatno zbrinuli sve povređene. Institut za mentalno zdravlje je obezbedilo telefon za sve one kojima je potreban razgovor psihološki, kako bi se zaštitilo mentalno zdravlje građana.

"O zaštiti mentalnog zdravlja dečaka koji je sve ovo uradio odlučiće nadležne institucije."

Načelnik Policijske uprave Grada Beograda Veselin Milić istakao je da je jutrošnja pucnjava „nesaglediva tragedija“ i potvrdio da je stradalo sedam devojčica i jedan dečak, kao i pripadnik školskog obezbeđenja.

 

 

Tagovi

Ostavite Vaš komentar:

  • Najnovije
  • Najčitanije
  • Povezano