Zastrašivanja, pljačkanja, prebijanja: UNA pita - Ima li života za Srbe na Kosovu i Metohiji?

Napadi na Srbe su dodatno pojačani zbog skorih izbora na Kosovu i Metohiji

Autor: Zvonko Ninkov
01.10.2024. 22:00
  • Podeli:

Napad na bračni par Aleksić u Gračanici, koji su pretučeni i opljačkani, još jedan je u nizu napada na Srbe na Kosovu i Metohiji. Počinioci se, kao po pravilu, ne znaju, niti je bilo ko odgovarao za te zločine. "Ima li života za Srbe na Kosovu i Metohiji?" i zašto se reakcija Zapada završi na samo na saopštenjima bila je tema naše emisije Podne.

Posle napada na Dejana Radića u njegovom domu u Starom Gracku, gotovo kroz istu situaciju prošli su i Dragana i Dušanka Aleksić u blizini manastira Gračanica. Njih je nepoznati napadač prebio i opljačkao, a kosovska policija nema bilo kakvih saznanja u istrazi.

"Sve što se dešava Srbima na Kosovu odraz je politike aktuelnog režima u Prištini, a sve sa ciljem da ih proteraju", kaže predsednik opštine Štrpce Dalibor Jevtić i dodaje:

„A metodi su različiti - od institucionalne represije, koja se može videti kroz različito delovanje različitih institucija, neosnovanih hapšenja Srba pod različitim neosnovanim optužbama do jednog narativa koji je prisutan u javnosti da su Srbi kriminalci“.

Takvi postupci dodatno su pojačani zbog skorih izbora na Kosovu i Metohiji, smatra diplomata Zoran Milivojević. Ono što dodatno zabrinjava, kaže, jeste što zapadne sile tolerišu ono što je u Prištini zamišljeno.

„Mislim da ima i jednog i drugog iz prostog razloga, to treba reći javno zbog svih nas, da su strateški ciljevi i ovoga što Kurti radi i ovoga što neke zapadne sile imaju kao konačni cilj priznananje kosovske državnosti isti. Oni samo koriste različitu metodologiju“, kaže za UNU Milivojević.

Nečinjenje kosovske policije i pravosuđa, kažu sagovornici, dodatno pojačava osećaj nesigurnosti kod Srba, dok napadače samo dodatno ohrabruje da će proći nekažnjeno.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()