Završeno pripremno ročište za ubistvo Ranka Eskobara: Jedan optuženi priznao krivicu, drugi ćutao

Ranko Radošević zvani Eskobar ubijen je 9. marta prošle godine na benzinskoj pumpi u Rušnju

08.05.2024. 14:03
  • Podeli:
ranko radošević eskobar mup (2)-640dbf2f4e3a1.webp Foto: MUP

Luka Vučetić (26) koji je optužen da je sa Stefanom Zlatanovićem (28) iz Lebana 9. marta prošle godine na benzinskoj pumpi u Rušnju ubio Nikšićanina Ranka Radoševića (53) zvanog Ranko Eskobar, danas je, na pripremnom ročištu u Višem sudu u Beogradu priznao da je učestvovao u likvidaciji.

"Vučetić je priznao izvšrenje krivičnog dela, ali ne i kvalifikaciju teškog ubistva za koje je zaprećena doživotna kazna zatvora. Zlatanović, koji je označen kao saizvršilac, nije se izjasnio o tome da li je kriv ili ne", rekao je izvor Kurira.

Vođa navijača "Partizana" iz Brčkog Marko Pjanović (28), koji je optužen da je Ranka Radoševića namamio da dođe u kafić na benzinskoj pumpi i njegova devojka Azra Šabanović (22) negirali su da su pomagali ubicama.

Početak suđenja koje će biti otvoreno za javnost zakazan je za 19. jun. Optuženi će tada moći da iznesu detlajnu odbranu, dok su se na današnjem pripremnom ročištu kratko izjasnili o krivici.

Namamili ga na pumpu

Podsetimo, do ubistva je došlo u jutarnjim časovimana benzinskoj pumpi u Rušnju.  Radošević je, prema navodima optužnice, na to mesto došao verujući da treba da se sastane sa čovekom koji želi da od njega kupi skupoceni automobil. Umesto kupca, u lokal su ušli maskirani mladići Zlatanović i Vučetić, koji su otvorili vatru, a potom pobegli.

Kao saučesnici optuženih označeni su Marko Pjanović i Azra Šabanović, koji su uhapšeni u Bosni i Hercegovini, a potom izručeni Srbiji.

"Kobnog dana egzekutori su na mesto zločina došli kolima. Ubrzanim hodom maskirani i sa pištoljem u ruci upali su u lokal, prišli stolu gde je sedeo Radošević i ispalili kišu metaka u njega. Žrtva je pokušala da pobegne, ali nije uspeo, a Stefan Zlatanović prišao mu je i overio ga hicem u glavu. Ubice su, kako se vidi na nadzornim kamerama, trčeći pobegli ka automobilu marke "golf 4 karavan" i odvezli se. Za to vreme Ranko Eskobar je iskrvario, a gosti koji su u tom trenutku bili u su se razbežali", dodaje izvor lista.

Ubice su, kako se sumnja, nakon egzekucije zapalile automobil na Petlovom brdu, a potom pobegle u ranije dogovoren štek-stan u kom su ih pripadnici MUP-a nekoliko dana kasnije uhapsili. Istragom je utvrđeno da je kriminalna grupa imala detaljan plan ubistva, ali i celokupnu logistiku kako da zametnu tragove nakon ubistva. Pjanović i njegova devojka su, kako se sumnja, optuženima za ubistvo obezbedili automobil koji su koristili tokom izvršenja zločina.

"Marko Pjanović je u jednoj rent-a-kar agenciji u Beogradu na svoju ličnu kartu iznajmio automobil "fijat 500", da bi potom 27. februara 2023. kontaktirao Radoševića radi kupovine njegovog automobila "golf 8". Sledećeg dana oni su se preko SMS poruka dogovorali da se nađu na pumpi u Rušnju, gde je vođa navijača došao iznajmljenim kolima kako bi video taj 'golf 8'", rekao je sagovornik o ulozi vođe navijača u zločinu i dodao da se sumnja da je Pjanović kontaktirao Radoševića i devet dana kasnije gde mu je ugovorio sastanak na pumpi, na kojoj je i ubijen.

Azra Šabanović je, kako se sumnja, 4. marta zajedno sa svojim dečkom Pjanovićem u Kraljevu sa jednog parkinga ukrala "golf 4 karavan" i dovezla ga u Beograd, a Pjanović se dovezao iznajmljenim "fijat 500". Ukradeni "golf 4 karavan" osumnjičeni su koristili tokom navodnog izvšrenja zločina.

Osumnjičeni ljubavni par navodno se potom vratio se na teritoriju BiH, a nekoliko dana nakon zločina uhapšeni su dok su planirali bekstvo. Azri su lisice na ruke stavljene u studentskom domu, gde je pokušala da dojavi dečku da će i on biti uhapšen.

Miljković poklonio ženi Eskobarov auto

Ranko Radošević pre ubistva je saslušan kao svedok u istrazi koja se vodila protiv Veljka Belivuka, Marka Miljkovića i njihovih supruga zbog pranja novca. Kako je navedeno u optužnici, sumnja se da je "BMW I3" koji je Miljković poklonio supruzi bio zapravo Radoševićev automobil.

Radošević je tada, prema nezvaničnim informacijama, ispričao da je "BMW I3" u leto 2020. preko prijatelja ustupio Zdravku Radojeviću, jednom od žrtava zloglasnog klana, koji je rekao da će da ga proda. Naveo je da je vrednost automobila u to vreme bila oko 20.000 evra, ali da mu novac nikada nije isplaćen, niti je saznao šta se desilo sa skupocenim kolima, jer je Radojević nestao.

Automobil je pronađen kod Marka Miljkovića, a u njemu je bila Radoševićeva vozačka dozvola, što je moglo da se vidi u dokumentaciji o oduzetim predmetima koja je prikazana na suđenju Belivukovom i Miljkovićevom klanu u Specijalnom sudu.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()