"Dan sećanja - Srbija uz narod Palestine": Otkriven mural Jaseru Arafatu na Zemunskom keju

Zajedno sa izraelskim premijerima Jicakom Rabinom i Šimonom Peresom dodeljena mu je Nobelova nagrada za mir 1994. godine

11.11.2023. 15:54
  • Podeli:
zemunski kej, mural, jaser arafat - 11 nov 2023 - foto tanjug rade prelić (5)-654f952e89b10.webp Foto: Tanjug/Rade Prelić

U okviru manifestacije "Dan sećanja na Jasera Arafata - Srbija uz narod Palestine", u organizaciji SKOJ-a (Savez komunističke omladine Jugoslavije), danas je na Zemunskom keju otkriven mural Jaseru Arafatu, palestinskom političkom vođi koji je umro na današnji dan 2004. godine.

Ambasador Države Palestine u Srbiji Mohamed Al Namura istakao je tom prilikom da je danas dan sećanja na simbol slobode Palestinaca, njihovog vođu Jasera Arafata, za koga je rekao da je bio i prijatelj srpskog naroda.

"On je u svom delovanju i postojanju, za života uvek bio prijatelj srpskog i jugoslovenskog naroda i uvek je bio prisutan ovde u Beogradu, kako na susretima nesvrstanih zemalja, tako i u okviru bilateralnih prijateljskih odnosa. Mučenik Jaser Arafat ostavio nam je u nasleđe nacionalne konstante od kojih nikada nećemo odstupiti. Jaser Arafat radio je na jačanju nacionalnog identiteta i našeg nacionalnog jedinstva na jasnim temeljima koji podržavaju postojanost našeg palestinskog naroda na svojoj zemlji", rekao je Al Namura.

On je podsetio da je Arafat bio globalni lider i pratilac svih oslobodilačkih pokreta u svetu, u tadašnjoj revoluciji protiv kolonijalizma i globalnog imperijalizma u Aziji, Africi i Latinskoj Americi.

"To je ono što je palestinskoj revoluciji dalo globalnu dimenziju, a on je bio rame uz rame sa revolucionarnim liderima u svetu, kao što su Fidel Kastro, Če Gevara, Nelson Mandela i drugi", rekao je Al Namura.

On je upozorio na raseljavanje Palestinaca izvan Gaze, Zapadne obale i Jerusalima i iskoristio je priliku da se zahvali svim narodima i državama koje su podržale palestinski narod u trenutnom izraelsko-palestinskom sukobu.

Predsednik mreže za odbranu čovečanstva Ratko Krsmanović rekao je da je Arafat bio gerilac, ratnik, mirotvorac i državnik i podsetio je na njegovu izjavu u obraćanju na Generalnoj skupštini UN. 

"Dolazim ovde ispred vas sa puškom u jednoj ruci i maslinovom grančicom u drugoj ruci. Ne dozvolite da mi iz ruke ispadne maslinova grančica", citirao je Arafata Krsmanović i dodao je da je Arafat do kraja života nosio maslinovu grančicu u jednoj ruci.

U okviru manifestacije je pročitana pesma o Jaseru Arafatu i održano je prikupljanje humanitarne pomoći za Palestinu.

Autor murala je umetnik Darko Pantelić, a na skupu je bio prisutan kubanski ambasador u Srbiji Lejde Ernesto Rodrigez Hernandez, kao i pripadnici palestinske dijaspore. 

Muhamed Jaser Abdul Rahman Abdul Rauf Arafat el Kudva el Haseini (1929-2004), poznatiji kao Jaser Arafat, bio je palestinski politički vođa, predsedavajući Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) od 1969. do 2004. i predsednik Palestinske narodne samouprave od 1994. do 2004. godine.

Bio je jedan od osnivača političke stranke Fatah, na čijem čelu je bio od 1959. do 2004. godine .

Zajedno sa izraelskim premijerima Jicakom Rabinom i Šimonom Peresom dodeljena mu je Nobelova nagrada za mir 1994. godine, zbog vođenja mirovnih pregovora između Izraela i PLO, koji su kulminirali Sporazumima iz Osla, potpisanim 1993. godine u Vašingtonu.

Jaser Arafat je umro u Francuskoj na današnji dan 2004. godine, a tim švajcarskih forenzičara je 2013. godine izdao izveštaj u kome navode da je Arafat otrovan.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()