Advokatica Stanković za UNU objašnjava kako prijaviti nesavesne lekare: Mora se odmah reagovati

Ministarstvo zdravlja je pozvalo sve žene da prijave nesavesne ginekologe i lekare

Autor: Web UNA Srbija
25.01.2024. 21:16
  • Podeli:
advokatica jelena stanković, marijana tabaković - 25 jan 2024 - foto UNA-65b2b9700279f.webp Foto: UNA

Slučaj Marice Mihajlović iz Sremske Mitrovice koja je javno otkrila svoju priču kako je prošla na porođaju, kada je zbog, kako tvrdi, nesavesnog postupanja ginekologa beba preminula, po ko zna koji put otvorio je Pandorinu kutiju. 

Svedočenja drugih žena samo se nižu, a da prijave sve takve slučajeve pozvalo ih je i Ministarstvo zdravlja. Kako stati na put nesavesnim lekarima, koja je zakonska procedura kada do prijave dođe i hoće li slučaj iz Sremske Mitrovice nešto promeniti razgovarali smo sa advokaticom za medicinsko pravo Jelenom Stanković koja je bila gošća u emisiji "Popodne" kod Marijane Tabaković.

Advokatica Stanković je uradila istraživanje o akušerskom nasilju, koje je sprovela zajedno sa advokaticama Marinom Mijatović i Ivanom Soković Krsmanović. Veliki je broj sličnih slučajeva poput onog koji se dogodio Marici Mihajlović, koliko je baš taj slučaj, poslednji u nizu, osnažio žene da pišu o svojim iskustvima?

“Stižu nova svedočenja, ali dizanje javnosti na ovu temu je izgleda jedini način da se žene bore za stanje u porodilištima, bar u ovom trenutku i da su one ohrabrene pričama koje su čule. Ponovo su aktivne i ponovo se javljaju, ali je tragično što mi, dve godine posle našeg izveštaja, ponovo pričamo o istim stvarima i to su ponovo iste stvari. One trpe isti oblik nasilja i ništa se ne dešava po tom pitanju da se to reši, jer nadležni ne reaguju na to“, rekla je advokatica Stanković.

Ministarstvo zdravlja je pozvalo sve žene da prijave nesavesne ginekologe i lekare. Ukoliko neka žena odluči da prijavi, koji je put, šta je potrebno za tako nešto?

“Ima više načina na koji to mogu da urade, ali moram da naglasim da su rokovi zastarelosti vrlo kratki. Znači, žene moraju odmah da reaguju, da ne puste da im se slegnu utisci, tačnije stres koji su doživele", objašnjava advokatica i dodaje:

"Prvo mogu da se obrate savetniku za zaštitu prava pacijenata. To je prvi mehanizam kad uđu u zdravstvenu ustanovu. Oni se nalaze u jedinicama lokalne samouprave, odnosno u opštinama. Zatim postoji mehanizam pred zdravstvenom komorom, zove se 'Sud časti', međutim tu je problem sa rokom zastarelosti, jer sve mora da bude završeno, čitav postupak, suđenje i donošenje odluke u roku od dve godine, od trenutka kada se dogodio taj nemili događaj. Zatim postoji krivični i parnični postupak i postoji mogućnost da se prijavi inspekciji, kako bi se izvršio spoljni i unutrašnji nadzor nad radom te zdravstvene ustanove,” istakla je advokatica Jelena Stanković u emisiji "Popodne" na UNA TV. 

Podsetimo, ginekolog iz Opšte bolnice u Sremskoj Mitrovici osumnjičen za akušersko nasilje nad porodiljom u toj bolnici 12. januara, uhapšen je u subotu i određen mu je pritvor, a istragu sprovodi Više javno tužilaštvo iz tog grada. 
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()