Alarmantno stanje prosvete: Nastavnika sve manje, mladima ne pada na pamet da se time bave

'Nije samo problem niska plata, problem je sveobuhvatan položaj nastavnika. Nastavnici su u poptunosti obespravljeni. Imate učenike koji se bahato ponašaju, roditelji koji se slično ponašaju...'

Autor: Lena Sladojević
17.03.2023. 21:50
  • Podeli:

Na spisku Nacionalne službe za zapošljavanje nalaze se samo četiri profesora matematike. Pored matematike, nedostaje nastavnika i za mnoge druge predmete, pa ih ponegde zamenjuju kolege koje predaju srodne predmete ili penzioneri.

Nove generacije studenata ni ne razmišljaju o mogućnosti zaposlenja u prosveti, a razlozi su brojni: plata ispod republičkog proseka, položaj nastavnika, ponašanje dece... razlozi zašto u velikom broju fali prosvetnih radnika, pogotovo za predmete matematika i informatika.

"Možda je u jednoj najboljoj reči reći da je katastrofalna, zaista tog kadra nedostaje. Nedostaje u Beogradu, kao velikom gradu, a možete misliti kakva je situacija u unutrašnjosti. Plašim se da je tamo haotičnije", kaže za UNU Aleksandar Markov iz Foruma beogradskih gimnazija.

Zato smo i pitali profesora informatike iz Kruševca kakva je tamo situacija?

"Mi smo godinama ukazivali da će se ovo desiti, sada je stvarno alarmantno. Potežu se neki predlozi koji mogu trenutno da malo ublaže, ali to neće imati neki efekat", ističe član predsedništva Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Dobrivoje Marjanović.

Matematičarima i informatičarima se jednostavno ne isplati da rade u prosveti, saglasni su naši sagovornici.

"Diplomirani matematičar vrlo lako može da se prekvalifikuje za druga zanimanja poput programera ili nešto slično, što donosi daleko veću platu. Odnosno, da platu koju je zaradio u školi, može da zaradi za nedelju dana u nekom drugom poslu. Onda je sad još teže ubediti mlade da svoju budućnost pronađu u prosveti", objašnjava Markov.

"Nije samo problem niska plata, problem je sveobuhvatan položaj nastavnika. Taj ugled, ne da je doveden u pitanje, čak i više od toga. Nastavnici su u poptunosti obespravljeni. Imate učenike koji se bahato ponašaju, roditelji koji se slično ponašaju", navodi on.

Već sada se osećaju posledice nedostatka kadra, a prema rečima naših sagovornika, u budućnosti će biti još veće.

"Deca čak ni ne nameravaju, sa onima sa kojima pričate u srednjim školama, da se u to upuste i upisuju te pedagoške smerove, baš iz razloga što je naša plata ispod republičkog proseka i mislimo da je to glavni razlog zašto će situacija biti samo još lošija", zaključuje Marjanović.

Nekada ponosni i dosledni čuvari svetlosti znanja, posle dva i po veka, prosvetni radnici doslovno nestaju. Velike ideje Dositeja i Vuka koje su krasile njihovo doba, sada su nagomilane u brojnim problemima školstva.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()