Manjak kadrova i male plate: Usvojena platforma za poboljšanje položaja nastavnika

Kako bi vratili nastavnike pred table, između ostalog, predloženi su, rešeno stambeno pitanje, ali i stipendije tokom studija.

Autor: Lena Sladojević
25.04.2023. 19:18
  • Podeli:

Dobro je poznato da obrazovni sistem u deficitu nastavnog kadra matematike, informatike i drugih prirodnih nauka.

Svesni opasnosti koja preti mladim generacijama u Srbiji, bez stabilnog obrazovanja, Senat Univerziteta u Beogradu usvojio je platformu za poboljšanje položaja nastavnika i privlačenje budućih studenata da odaberu tu profesiju.

Kako bi vratili nastavnike pred table, između ostalog, predloženi su, rešeno stambeno pitanje, ali i stipendije tokom studija.

Osam dekana fakulteta nastavničkih smerova učestovalo je u izradi dokumenta. Posetili smo jednog od njih i shvatili da, kada je profesija nastavnika u pitanju – stanje je zaista alarmantno.

"Država bi trebalo da napravi projekat gde bi obezbedila stipendije za deficitarne kadrove po regionima. Što bi značilo da bi srednjioškolac iz Pčinjskog, Južnomoravskog ili bilo kog drugog okruga, dobijao stipendiju za nastavnički smer sa obavezom da se po završetku fakulteta vrati u svoje mesto stanovanja i da je u obavezi da određeni broj godina radi u nastavi", objašnjava dekan Hemijskog fakulteta Goran Roglić.

Tu je i drugi segment za koji misle da je mnogo važniji, a odnosi se na poboljšanje materijalnog stanja nastavnika.

"Trenutno su njihove plate 11 odsto ispod republičkog proseka, naš predlog je da njihove plate budu 30 do 50 odsto iznad proseka", ističe Roglić za UNU.

Trenutno postoje brojni problemi, a glavnih su:

  • Drastičan pad kvaliteta nastavnog kadra u Srbiji,
    Položaj nastavnika u društvu,
    Finansijska situacija,
    Urušavanje kvaliteta srednjoškolskog obrazovanja,
    Smanjenje interesovanja za profesiju nastavnika.

Zato smo pitali srednjoškolce da li bi se odlučili za tu profesiju?

"Pa ne. To je najveći problem sada. Profesori i nastavnici su jako loše plaćeni trenutno, a stvarno moraju na dnevnom nivou sa mnogo toga da se susreću", smatra učenica Treće beogradske gimnazije Laura Mikić.

"Predlog koji su izložili osam dekana fakulteta, po mom mišljenju, je jako dobar. Mi smo takav primer imali već sa pripadnicima bezbednosnih služba sa jeftinom starogradnjom i sa drugim povlasticama u tom smeru", kaže Stefan Marković iz Treće beogradske gimnazije.

Na naše pitanje ukoliko Ministarstvo prosvete, ali i Ministarstvo finansija, ne prepoznaju alarmantnu situaciju, šta će se u narednih godina desiti sa sistemom obrazovanja, dekan hemijskog fakulteta, odgovara:

"Uvozićemo nastavnike iz Bangladeša. Mislim, zaista očekujem jako lošu situaciju, jer mi smo radili projekcije. Hemiju je ove godine upisalo četiri studenta na nastavni smer, u Novom Sadu nijedan."

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()