Ambasada SAD obeležila godišnjicu: Akcija dobrovoljnog davanja krvi u znak sećanja na 11. septembar

Radovanović je rekao i to da Crveni krst Srbije godišnje obavi oko 3.500 akcija dobrovoljnog davanja krvi, gde se prikupi oko 140.000 jedinica krvi

11.09.2024. 16:17
  • Podeli:
dobrovoljno davanje krvi, akcija povodom terorističkog napada u sad 11. septembra, 11 sept 2024 - TANJUG SAVA RADOVANOVIĆ (1)-66e1a56b4de53.webp Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u partnerstvu sa Crvenim krstom Srbije 14. godinu za redom akcijom dobrovoljnog davanja krvi obeležila je godišnjicu terorističkog napada koji se dogodio 11. septembra pre 23 godine.

U akcija dobrovoljnog davanja krvi, od 9 do 15 časova u zgradi Crvenog krsta Srbije, osim volontera i dobrovoljnih davaoca učestvovao je ambasador u Beogradu Kristofer Hil, državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek i predsednik Crvenog krsta Srbije dr Dragan Radovanović.

Ambasador Hil poručio je da su u ambasadi veoma ponosni na saradnju i sve aktivnosti koje realizuju sa brojnim institucijama u Srbiji, ali da je najveći ponos saradnja upravo sa Crvenim krstom.

"Pre svega želim da izrazim zahvalnost svim saradnicima i zaposlenima u Crvenom krstu Srbije koji su pomogli svojim radom da za skoro 200 godina postojanja ova institucija postane to što jeste. Posebna zahvalnost volonterima koji svoje slobodno vreme koriste za obavljanje aktivnosti u Crvenom krstu. Impresioniran sam radom volontera, zato sam se i oženio ženom koja je isto to radila", rekao je ambasador. 

Kaže da je povod za okupljanje događaj koji se ne sme zaboraviti.

"To je bio napad na nedužne civile, po tome pamtimo 11. septembar. Ne postoje reči kojima možemo da naglasimo herojstvo ljudi koji su izgubili živote ili bili ranjeni. Nema boljeg načina da ih se sećamo od pokazivanja humanosti i akcije davanja krvi. Posebna zahvalnost i mojim kolegama i zaposlenima u ambasadi koji daju krv danas. Želimo da svake godine nastavimo ovu tradiciju i ja za to dajem punu podršku", poručio je Hil.

Đerlek je rekao da su trenutno rezerve krvi u Srbiji dovoljne za narednih 36 sati, odnosno, dan i po. 

“Nema mesta za paniku, ali za ozbiljnost da. Posebno nam nedostaju A i nulta pozitivne, ali i sve negativne krvne grupe. Ovo je prilika danas da pokažemo humanost i zajedno promovišemo dobrovoljno davanje krvi i da se zahvalimo svim ljudima dobre volje koji su to uradili. Septembar je mesec kada imamo najmanje rezervi krvi u Institutu u Beogradu, zbog toga ovaj događaj ima i tu težinu”, naveo je on.

Pojasnio je da se nikada ne može znati koliko će tokom neke operacije jedinica krvi biti potrebno, te da je važno da se u rezervama ima dovoljno.

Radovanović je podsetio na to da ambasada SAD u Srbiji već 14 godina u Crvenom krstu obeležava 11. septembar.

“Ova akcija je u okviru naše letnje kampanje prikupljanja krvi. Kao što znate, letnji period je period kada postoji hronična nestašica derivata krvi iz različitih razloga i zato su ove akcije veoma važne. Najveće količine krvi se koriste za lečenje hroničnih bolesnika i akutnih potreba za nadoknadom krvi”, rekao je on.

Ambasada SAD je odlučila da na ovaj način obeležava 11. septembar jer se, kako podseća Radovanović, 2001. godine kada se dogodio teroristički napad, narod sponatno okupio u velikom broju da kao prvu pomoć povređenima da krv i leči povređene.

“To davanje krvi je bio prvi simbol te solidarnosti, empatije, koju je narod osetio prema žrtvama terorističkog akta. Zbog toga su akcije dobrovoljnog davanja krvi način da se obeleži sećanje na 11. septembar”, naveo je on.

Radovanović je rekao i to da Crveni krst Srbije godišnje obavi oko 3.500 akcija dobrovoljnog davanja krvi, gde se prikupi oko 140.000 jedinica krvi, odnosno otprilike 70 akcija nedeljno organizuje na teritoriji cele zemlje.

Poziva sve koji žele da budu dobrovoljni davaoci krvi da na sajtu Crvenog krsta Srbije pogledaju kada su i gde akcije dobrovoljnog davanja krvi.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()