Amerikanac humanitarac: Motorom obilazi Evropu i skuplja sredstva za decu obolelu od raka

Na putu od 21.000 kilometara Srbija je 22. zemlja, a u njoj se zadržao da bi posetio roditeljsku kuću Nacionalnog udruženja roditelja dece obolele od raka, gde borave deca tokom lečenja

18.07.2023. 19:53
  • Podeli:

Svakoga dana jedno dete u Srbiji se razboli od raka i svake nedelje jedno dete premine. U toku godine, jedan školski razred nestane zbog te opake bolesti. Nažalost, nisu samo u našoj zemlji takvi podaci.

Kako bi ukazao na ovaj problem širom sveta, ali i prikupio sredstva za lečenje dece obolele od raka, Amerikanac Džim Klarahan motorom obilazi 37 evropskih zemalja.

Na putu od 21.000 kilometara, Srbija je 22. zemlja, a u njoj se zadržao da bi posetio roditeljsku kuću Nacionalnog udruženja roditelja dece obolele od raka (NURDOR), gde  borave deca tokom lečenja i članovi njihovih porodica.

"U Americi godišnje imamo 5.000 dece obolele od tumora mozga, a podaci obolelih od kancera su još veći. Zato me ne iznenađuje situacija u Srbiji da se svakog dana jedno dete razboli od kancera. To je tužno i nadam se da zajedničkim snagama možemo nešto učiniti", ističe Klarahan.

Na ovom proputovanju, humanitarac i biznismen, osim pomoći našim mališanima i deci iz drugih zemalja, pomaže i unuku Dreju zbog kog je i osmišljena ta akcija.

"Nedavno sam se penzionisao i odlučio da vozim motor po Evropi, kako bi ukazao na problem obolele dece od kancera. Imam petogodišnjeg unuka koji je oboleo od tumora na  mozgu i na ovom putovanju sam da pomognem njemu i porodicama koje su u sličnoj situaciji", dodaje on.

Uvidevši na primeru svog unuka značaj ranog, pravovremenog otkrivanja raka za uspešan ishod lečenja, Džim je 2020. pokrenuo fondaciju "Ride4Dray" (Vozi za Dreja) u cilju podizanja  svesti o neophodnosti brze i efikasne dijagnostike dečjih tumora.

"Istu ovakvu akciju sam sproveo i 2020. godine i tada sam obišao istočni deo Sjedinjenih Država. Trudim se da probudim najbolje u ljudskim srcima. Sve samo da bi deca dobila bolje lečenje, kako bi ljudi donirali više, država prepoznala muku obolele dece i kako bi se jednog dana pronašao lek", kaže humanitarac za UNU. 

Deca obolela od malignih bolesti suočavaju se sa bolnim, dugotrajnim i neizvesnim lečenjem. NURDOR dve decenije radi na poboljšanju kvaliteta i uslova lečenja dece.

"Pre 20 godina kada se moje dete lečilo od raka NURDOR nije postojao i razlika je ogromna u svemu onome što sada NURDOR pruža. Tada, kada ja nisam imala nikog ko bi me razumeo i saslušao, tako da je značaj NURDOR-a višestruka. NURDOR već godinama ukazuje na formiranje Nacionalnog kancer registra. To je nešto što moramo zaista da uradimo, gde ćemo imati tačne i relevantne podatke. Nije uopšte komplikovana stvar, samo treba krenuti u realzaciju istog", zaključuje predsednica upravnog odbora NURDOR-a Joland Korora.

I zaposleni u NURDOR-u i sada prijatelj kuće Džim Klarahan, kažu da svetu nedostaje više empatije, ovakvih humanitarnih akcija i jasnija svest o obolelima od kancera.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()