Beogradski advokati ne rade od petka

Većina advokata na današnjoj vanrednoj sednici skupštine Advokatske komore Beograda glasala za obustavu rada

23.12.2021. 15:17
  • Podeli:
advokat_laptop_olovka_pixabay-1664360933564.webp Foto: Pixabay

Beogradski advokati najavljuju da u danima obustave rada neće postupati u postupcima pred sudovima i drugim organima na teritoriji cele Srbije bez izuzetaka, a odnosi se na sve postupke, uključujući i pritvorske predmete, postupke prema maloletnicima i postupke po privremenim merama. U toku obustave rada advokati mogu da sačinjavaju pismene podneske koji su vezani za rok i u situaciji kada bi stranka izgubila pravo na podnošenje pravnog sredstva ili bi joj bila naneta nenadoknadiva šteta.

Advokati, koji protestvuju još od septembra, zahtevaju otklanjanje pravne nesigurnosti izazvane dopunom stava Vrhovnog kasacionog suda, koji prema mišljenju advokata predstavlja direktivu sudovima da u sporovima koji građani vode sa bankama, a povodom zakonitosti naplate troškova obrade kredita, odlučuju u korist banaka. Zahtevaju i  povlačenje iz javne rasprave izmena i dopuna Zakona o parničnom postupku u celosti, kao i smanjenje poreskih obaveza mladih advokata prilikom upisivanja u advokatsku komoru. Obustava rada, kako se navodi iz Advokatske komore Beograda (AKB), trajaće dok se ne ispune zahtevi.

Advokat Miroslav Živković izjavio je juče da će svi članovi AKB biti "automatski izbacivani" iz tog strukovnog tela ako pokušaju da sabotiraju odluku skupštine o obustavi rada. ON je na konferenciji za medije rekao da je odluka doneta na vanrednoj skupštini AKB obavezujuće za sve članove na teritoriji cele Srbije, nevezano da li su glasali za ili protiv protesta, kao i da će protestni odbor fizički sprečavati ulaz u sudove.

Sledeće nedelje se očekuje odgovor advokatskih komora iz Šapca, Zaječara, Niša i Kragujevca, kada će se i kod njih održati skušpštine povodom odluke o obustavi rada.

 

 

 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()