Besplatan državni vrtić, a šta je sa privatnim: Koliki će trošak imati roditelji od septembra?

Nadležni očekuju da će najveće interesovanje biti za vrtiće na Voždovcu, Zvezdari i Zemunu.

13.05.2023. 14:57
  • Podeli:
vrtić obdanište pixabay-1664780515829.webp Foto: Pixabay

Gradonačelnik Aleksandar Šapić najavio će da će od 1. septembra svi vrtići u Beogradu biti besplatni, ali to ne znači da svi roditelji čija su deca u privatnim vrtićima, često zbog toga što u državnim nije bilo mesta, neće imati nikakve troškove. 

Iz grada su za Euronews Srbija rekli da neće subvencionisati boravak dece u privatnim vrtićima preko ekonomske cene. U Sekretarijatu za obrazovanje i dečiju zaštitu Grada Beograda su naveli da će, kako je ranije najavljeno, od septembra Grad Beograd subvencionisati boravak dece u vrtićima u stoprocentnom iznosu ekonomske cene, kako u državnim tako i u privatnim vrtićima.

"Grad nema ni osnova ni mogućnosti da subvencioniše boravak u privatnim vrtićima preko ekonomske cene, te će tu razliku plaćati roditelji. Takođe, Sekretarijat će apelovati na privatne predškolske ustanove da cene budu prihvatljive za sve roditelje", kažu u Seketarijatu.

Koliko će roditelji plaćati za boravak dece u privatnim vrtićima?

Ekonomska cena vrtića je oko 28.000 dinara po detetu. Grad je do sada subvencionisao 80 odsto te sume i za državne i za privatne vrtiće koji su u sistemu grada. Tako su roditelji za državni plaćali preostalih oko 5.500 dinara, a za privatni i više, u zavisnosti od cene koju je odredio taj vrtić.

Kada Grad bude pokrio kompletnu ekonomsku cenu vrtića, roditelji čija su deca u privatnim i dalje će plaćati onu razliku koja pređe ekonomsku cenu, a cena boravka u privatnim, razlikuje se od vrtića do vrtića.

U javnosti su često iznošene kritike zbog nedostatka mesta u državnim vrtićima, ali i toga što se novi ne grade. Na ovogodišnjem konkursu za upis u beogradske vrtiće biće slobodno više od 14.000 mesta. 

Konkurs je trajao do 12. maja, a roditelji čija deca ne budu primljena imaće pravo na žalbe do sredine juna. Tačan broj dece koja ove godine traže mesto u državnim vrtićima, biće poznat nakon preobrajavanja prijava. Nadležni očekuju da će najveće interesovanje biti za vrtiće na Voždovcu, Zvezdari i Zemunu.    

Gradonačelnik najavljuje da će se graditi novi vrtići, ali i da će još privatnih ući u sistem subvencija. Iz Grada odgovaraju da prioritet ostaje proširenje broja mesta ali da je projekat subvencionisanja privatnih vrtića umanjio liste čekanja i uvećao broj dece u predškolskim ustanovima.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()