Bocan Harčenko: Beogradska operacija je bila jedna od najvažnijih strategijskih bitaka II svetskog rata

Tokom manifestacije povodom 80 godina od oslobođenja Beograda biće obeleženo zajedničko sećanje na poginule u tom ratu

20.10.2024. 11:18
  • Podeli:
groblje oslobodiocima beograda 1944, oslobodioci beograda, obeležavanje 80 godina oslobođenja oslobođenje beograda - 20 okt 2024 - TANJUG NEMANJA JOVANOVIĆ-6714ca559a33f.webp Foto: TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan Harčenko izjavio je danas, povodom 80 godina od oslobođenja Beograda, da je ta operacija bila jedna od najznačajnijih u širem strategijskom smislu, i to ne samo na ovim prostorima. Ambasador Rusije je rekao da je ta operacija trajala duže od jednog dana i da je bila jedna na najznačajnijih, dodajući da je Crvena armija zajedno sa borcima Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije napravila prodor i mogućnost da se napreduje dalje ka Mađarskoj.

"Ova operacija je bila ključna za dalje oslobođenje Mađarske, za pobedu u bici za Budempeštu i jedna je od najvažnijih strategijskih operacija u toku Drugog svetskog rata", rekao je Bocan Harčenko za Tanjug.

Na pitanje kako ruski narod danas gleda na ovaj događaj od pre 80 godina, Bocan Harčenko kaže da uglavnom većina ima istorijska saznanja, posebno kada je reč o Drugom svetskom ratu, bilo na teritoriji Sovjetskog Saveza ili oslobođenja Evrope, jugoistične Evrope, Balkana.

"Beogradska operacija veoma je poznata i uključena u školski program, a da ne govorimo o programu na fakultetima", rekao je Bocan Harčenko i dodao da je 20. oktobar veoma značajan datum.

Na pitanje koliko su taj događaj od pre 80 godina i saradnja Crvene armije i Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije imali utemeljenja u daljim rusko-srpskim odnosima, Bocan Harčenko je naveo da odnosi nisu uvek bili laki, ali da je suprostavljanje fašizmu jedan od najznačajnijih temelja saradnje.

Bocan Harčenko je kazao da će tokom manifestacije povodom 80 godina od oslobođenja Beograda biti obeleženo zajedničko sećanje na poginule u tom ratu.

Beograd je u Drugom svetskom ratu oslobođen pre 80 godina, na današnji dan, 20. oktobra 1944. godine, posle tri godine i sedam meseci nemačke okupacije.  

Glavni grad Jugoslavije snage sovjetske armije, uz pomoć snaga Narodno oslobodilačke vojske Jugoslavije (NOVJ), oslobodile su tokom Beogradske operacije, a nakon višednevnih teških borbi i uz brojne žrtve.

Operacija oslobađanja Beograda počela je 12. i trajala do 20. oktobra 1944. godine, a prema podacima, u njoj je poginulo 2.944 pripadnika NOVJ i 961 borac Crvene armije. Beogradska operacija bila je jedna od ključnih, ako ne i najvažnija vojna akcija na prostoru okupirane Jugoslavije u Drugom svetskom ratu.

Spomen groblje oslobodiocima Beograda, nasuprot Novog groblja, otvoreno je 20. oktobra 1954. na desetogodišnjicu oslobođenja grada.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()