Borba protiv korupcije u Srbiji ili 'Častiću čoveka, nešto mi je važno završio'

Iako zvaničnici najavljuju 'nultu toleranciju' prema korupciji, čini se da je ona deo kulturološkog aspekta našeg društva, kao i da je nekada i samoinicijativno stvaramo

Autor: Bojana Petrušijević
22.08.2023. 20:56
  • Podeli:

Najmanje korupcije ima u Danskoj, a Srbija je na 91. mestu sa srednjim nivoom korupcije. Vlada Srbije se sa korupcijom bori Predlogom Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije za period od 2023. do 2028. godine.

Mnogi su, međutim, saglasni da koruptivne radnje ne mogu biti potpuno iskorenjene, baš kao ni etički kodeks Balkanaca: "Častiću čoveka, jer mi je nešto važno završio!"

Prva javna rasprava o Predlogu Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije je završena.

"Borba protiv korupcije predstavlja cilj svakog demokratskog društva i jedan je od prioritetnih ciljeva Vlade Republike Srbije. Rizične oblasti koje su obuhvaćene ovim strateškm dokumentom odnose se na privatizaciju, građevinarstvo, prostorno planiranje, javne nabvke, carinski sistem", izjavila je ministarka pravde Maja Popović.

Spisak oblasti je podugačak. Iako zvaničnici najavljuju "nultu toleranciju" prema korupciji, čini se da je ona deo kulturološkog aspekta našeg društva, a nekada je i samoinicijativno stvaramo. Građani se na to, uglavnm, slažu da gde god da su ljudi u mogućnosti – korupcija će postojati.

Iz Instituta za sociološka i kriminološka istraživanja navode da se korupcija nikada ne može totalno suzbiti, već da se mora pratiti. Svi će se usaglasiti da je ona razarajuća po društvo, ali će zato posegnuti za novčanikom kad treba da reše neki problem.

"Koliko god treba imati nultu toleranciju, ne treba ići u drugu krajnost. Ukoliko odnesete kafu i čokoladu, to ne treba smatrati korupcijom. Tako se oštrica tupi i skreće se pažnja od mnogo krupnijih i ozbiljnijih stvari", zaključuje Aleksandar Stevanović sa Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja.

Korupcija ima mnogo lica. Kod korupcije je veoma visoka stopa prestupa koji nikada nisu prijavljeni, a kamoli gonjeni.

Krivični zakonik Srbije trenutno predviđa najstrože zatvorske kazne, u trajanju od dve do 12 godina, za zloupotrebe službenog položaja, ako je pribavljena nezakonita imovinska korist bila veća od 1,5 miliona dinara.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()