Curenje amonijačne vode u Pančevu: Šta su preživeli stanovnici naselja Topola?

Prema poslednjim informacijama, do curenja je došlo zbog odvrtanja ventila na cisterni

Autor: Zvonko Ninkov
13.01.2023. 20:28
  • Podeli:

Vlasnik firme "Saga" iz Pančeva, iz čije auto-cisterne je noćas iscurio rastvor amonijaka, uhapšen je, zajedno sa vozačem kamiona. 

Njih dvojica se sumnjiče da su izvršili krivično delo izazivanje opšte opasnosti i oštećenje životne sredine i naloženo je da im se odredi zadržavanje u trajanju od 48 časova. 

Šta su preživeli stanovnici pančevačkog naselja Topola?

Opasnosti više nema, ali zbog uviđaja, policija nije dozvoljavala da se priđe kompaniji Saga. To, ipak, ne važi za one koji tu žive i koji su noćas morali hitno da napuste kuće. Šestoro dece i šestoro odraslih morali su da zatraže pomoć lekara.

Osim što su pomogli u evakuaciji, vatrogasci su paralelno radili na zaustavljanju daljeg curenja amonijum hidroksida poznatijeg i kao amonijačna voda.

"Oko tri časa su izvršena ponovna merenja i utvrđeno je da ne postoji opasnost za građane, tako da su se oni oko 3:30 vratili u svoje domove", rekao je komandant vatrogasno spasilačkog bataljona Pančevo Boro Majkić.

Iako je opasnost od daljeg isticanja hemijskog jedinjenja prestala tokom noći, merenja su ponovo obavljena i jutros. Ni ona nisu pokazivala povećane vrednosti bilo kakvih opasnih materija.

"Mi ćemo svakako posetiti sugrađane i sugrađanke, pre svega, ali i sve ono što je potrebno kako bi se uverili u to što pričamo, a to je da ne postoji opasnost po zdravlje ljudi", kaže gradonačelnik Pančeva Aleksandar Stevanović.

Prema poslednjim informacijama, do curenja je došlo zbog odvrtanja ventila na cisterni. Kako je tačno došlo do toga - tužilaštvo nije još saopštilo.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()