Dan belog štapa: U Srbiji ima oko 12.000 slepih i slabovidih, primorani da se snalaze

Kako izlaze na kraj sa loše obeleženim gradilištima, nepropisnim parkiranjem ili bez zvučnih semafora, znaju samo oni, ali i Ceca - jedina profesorka orijentacije u Srbiji

13.10.2022. 19:08
  • Podeli:

Kako žive slepi ljudi u Srbiji? Međunarodni dan slepih i slabovidih, poznat i kao "Dan belog štapa" posvećen je onima koji život provode u mraku, a imaju ogromne potencijale, navode u Savezu slepih Srbije. Oni dodaju da je važno uključiti ih u društvene tokove i pomoći im, ne samo zvučnim semaforima na raskrsnicama, već i rešavanjem problema s kojima se susreću dok koračaju taktilnim stazama.

Ovako izgleda snalaženje slepih ljudi. U Srbiji ih ima oko 12.000, a mnogima je asistent neophodan jer su neke barijere recimo u Beogradu slepima nepremostive: loše obeležena gradilišta, nepropisno parkiranje ili malo zvučnih semafora, kaže nastavnica Ceca - jedina profesorka orijentacije u Srbiji. 

"Ono što je sada najviše potrebno, čini mi se, ovoj deci koja se kreću,a i ona to ističu kao problem je što ne znaju koji autobus ulazi u stanicu. To se može jedno0stavno rešiti stavljanjem nekog zvučnika na autobus ili stanicu, koji će da kaže: AUTOBUS 17 ULAZI U STANICU. Tako bi se deca lakše snalazila i ne bi morala da budu ovisna od tuđe pomoći", kaže Svetlana Vučković, profesor orijantacije i samostalnog kretanja u školi za učenike oštećenog vida "Veljko Ramadanović".

Ukoliko im iskustvo sa orijentacijom bude negativno ili se povrede, oni počinju da se plaše i izbegavaju da izlaze, navode pedagozi. 

U Beogradu ima 30-oro dece i mladih koji su korisnici usluge ličnog pratioca, kao i 37-oro njih koji koriste uslugu personalne asistencije. Posle savladavanja snalaženja, u odraslom dobu, sledi novi izazov: pronaći posao. 

"Kompanije sa 50 zaposlenih bi trebalo da zaposle jednu osobu, a one sa više zaposlenih makar 2. Poslodavci više vole da plaćaju penale državi u vidu minimalne mesečne zarade jer imaju predrasude i ne shvataju šta sve mogu da rade", kaže Nikola Đorđević.

A najčešće su profesori jezika, sociolozi, pravnici ili fizioterapeuti.

Na takmičenju slepih i slabovidih nije bilo jednog pobednika - svi oni svakodnevno osmehom, voljom i učenjem pobeđuju mrak. A ako ih sretnete blizu autobuske stanice ili pešačkog prelaza, ponudite pomoć, jer se neretko ustručavaju da istu i potraže.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()