Dan kad je zavladala tama: Porodice aleksinačkih rudara ne odustaju od traženja pravde

U nesreći u aleksinačkom rudniku koja se dogodila prošle godine život je izgubilo osam rudara

Autor: Stefan Dević
16.01.2023. 20:30
  • Podeli:

U ranim jutarnjim časovima 1. aprila 2022. godine, u rudniku Soko dogodila se nesreća. Došlo je do proboja metana, a njegova koncentracija bila je čak 95 procenata.

U Aleksincu je zavladao muk. Osmoro rudara je poginulo tog dana. Odgovornosti i dalje nema.

Porodice  stradalih u rudniku "Soko" zahtevaju pravdu za osam poginulih rudara.

„Pre te nesreće Bojan nije radio, mi smo dobili bebu, naša beba je imala 43 dana kada je Bojan pogionu“, rekla nam je supruga poginulog rudara Bojana Jovanovića, Dragana Jovanović.

Posle mesec dana provedenih sa ženom i tek rođenom bebom, Bojan je odradio samo dve smene. U trećoj je poginuo.

„Očekivalo se da će nešto biti. Bilo je pitanje samo u kojoj od smena će to biti. Da, znali su rudari, znali su sve“, kaže Dragana Jovanović.

Porodice su saglasne u jednom, odgovorni su rukovodioci koji su znali u kakvim uslovima rudari rade, a ništa nisu uradili da se nesreća spreči.

„Odustajanja nema, to definitivno, uzdamo se u našeg advokata i idemo dalje, dokle mora. Odustajanja nema“, kaže supruga tragično nastradalog Nenada Trivunca, Sanja Trivunac.

„Dok ne budu odgovarali oni koju su odgovorni za ovih osam junaka i za ovo 12 dece koja su ostali siročići, idemo do kraja“, objašnjava Jovanović.

Iako porodice poginulih kažu da im nije cilj da se taj rudnik ugasi, već da se zna ko je odgovoran, neće odustati, a ako bude bilo potrebe pravdu će tražiti na međunarodnom sudu.

Podsetimo, još dve teške nesreće dogodile su se u Aleksinačkom rudniku 1980-ih godina, u kojima je poginulo čak 125 rudara.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()