Dan mladosti i Titov rođendan: Najverniji poštovaoci i danas u Kući cveća

Nekada uz veliki slet i predaju štafete u ruke drugu Titu, danas bez muzike i plesa, ali Titov rođendan ne može da prođe neobeleženo.

Autor: Jana Jakšić
25.05.2023. 19:40
  • Podeli:
dan mladosti foto una-646f99c9170a4.webp Foto: UNA TV

U socijalističkoj Jugoslaviji 25. maj se  obeležavao kao Dan mladosti i kao rođendan maršala Tita. I posle više od četiri decenije od Titove smrti, najverniji poštovaoci  iz svih krajeva bivše SFRJ dolaze na njegov grob, kako bi mu odali počast.

Nekada uz veliki slet i predaju štafete u ruke drugu Titu, danas bez muzike i plesa, ali Titov rođendan ne može da prođe neobeleženo.  

Ljudi koji su se okupili  da bi položili vence na njegov grob sa setom u očima se sećaju "dobrih starih vremena" i kažu da će za život kakav su tada živeli Titu biti večno zahvalni.

„Ne mogu nijednu godinu da propustuim da ne dođem, mislim da su to bila toliko lepa vremena da se može slobodno reći neponovljiva“, kaže Rajko Milinković.

„Imali smo besplatno školstvo, besplatno zdravstvo, evo tek se sad priča o tome da će dati deci knjige besplatno. Šta vredi daš im knjige, a onda ćeš im sveske naplatiti tri puta skuplje nego knjige“, priča Titov unuk Joška Broz.

„Lep je i sad život, ali pre je bio sigurniji, bezbedniji. Putovali smo, radili po instranstvu, bili smo cenjeni“, dodaje Rajko Blagojević.

92-ogodišnji Blažimir došao je čak iz Arilja kako bi pozdravio maršala, a kako kaže, dugačke stepenice koje vode do Titovog groba ne predstavljaju mu problem, jer bi se za njega popeo i na vrh planine.

„Zato što sam ja Titov omladinac lepi, nosio mu štafetu, bio na paradi, bio vojnik, gradio Beograd. Rekao je Tito - naša je omladina dobra, samo treba raditi sa njom,  a ne sad šta se radi nema discipline, nema ništa lepo“, kaže Blažimir Novicović.

Posetioci su okupljanje povodom Dana mladosti iskoristili za druženje i prepričavanja zanimljivih anegdota iz prošlih vremena.
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()