Danas je Svetski dan televizije: Kada dođe armagedon i to ćemo da prenosimo

Najspektakularniji od svih televizijskih prizora je bio direktan prenos sa Meseca, rekao je reditelj i profesor Stanko Crnobrnja

Autor: Dušan Ivković
21.11.2023. 19:12
  • Podeli:
gledanje televizije, televizija, televizor, tv ekran - foto pixabay-655ce1b6f256e.webp Foto: Pixabay

Danas obeležavamo Svetski dan televizije. Kako je tekao razvoj tog medija kome i mi pripadamo i kako je sada pozicioniran, istraživao je naš Dušan Ivković.

Nastala u prvoj polovini 20. veka, televizija predstavlja medijsku mašineriju koja odoleva globalnim društvenim i industrijskim promenama, a prvi veliki događaj koji su ljudi mogli da prate putem malih ekrana bile su Olimpijske igre u Berlinu i Hamburgu 1936.

Od tog trenutka, televizija se rapidno razvija.

"Televizija je obeležila drugu polovinu 20. veka i to veoma snažno. Ona je direktno genetski naslednik radija i to je bila njena velika prednost zato što je sve formate i forme koje su bile ustanovljene na radiju televizija oplemenila slikom i time eksplodirala na svetskoj sceni", kaže reditelj i profesor Stanko Crnobrnja.

Televizija se polako uvukla u domove širom sveta, donoseći ljudima priče o kojima su, do tada, mogli samo da maštaju.

"Najspektakularniji od svih televizijskih prizora je bio direktan prenos sa Meseca, sletanja na Mesec i to je pokazalo da je televizija medij očekivan hiljadama godina koji je pobedio i vreme i prostor".

Ali i vremena i prostori su se menjali od tada. Danas živimo u digitalnom svetu koji, deluje, preuzima primat kada su moderni mediji u pitanju.

"Svaki novi medij u sebi kao sadržaj ima stari medij. Tako je televizija kao sadržaj imala faktički radio i film. Internet u velikoj meri ima jednu vrlo televizijsku formu koja se zove kratki video klip - da li je to reportaža na Tik Toku, da li je muzički video klip - znači, internet je skoro sav sadržan u televiziji. Mladi su time privučeni, ali samo kroz drugu platformu, oni gledaju televizijski jezik" - istakao je Crnobrnja.

U želji da vidimo šta je to što gledaoce, pogotovo mlade, najviše interesuje i koju vrstu medija najviše prate, izašli smo na ulice.

  • Šta misliš koji je to vid najuticajnijih medija danas?

Pa trenutno društvene mreže mislim, televizija sve manje.

  • Kako ti dolaziš do većine informacija, da li preko televizije ili preko društvenih mreža?

- Pa preko društvenih mreža i interneta.

  • Kako se najčešće informiše tvoja generacija

- Najčešće preko interneta, preko telefona i tableta pre nego preko televizije. Najčešće deca koriste telefone jer je to najbolji oblik informacija. Televizor ono ponekad sa porodicom.

  • Šta mislite da je najuticajniji vid medija danas?

- Televizija.

  • Kako mislite da se ona drži u odnosu na internet?

- Pa sad, bolje informacije možete naći na internetu nego na televiziji jer internet je ipak slobodniji i pristupačniji ljudima.

  • Da li u današnje vreme gledate televiziju?

- Da/slabo.

  • Hajdemo onda prvo jedna pa druga, kako se najviše informišeš i šta misliš da je najuticajniji vid medija danas?

- Pa generalno mi mladi ne gledamo vesti i samim tim više informacija dobijamo preko telefona.

  • Ok, ti si rekla da ne gledaš televiziju, zbog čega?

- Pa ne znam, ne pratim, ne volim.

  • A kako se informišeš?

- Pa preko telefona.

Iako možda ne donosi mladima najbitnije informacije, određeni program prate, zato je sigurno da će televizija trajati i dalje, čemu svedoče i reči čuvenog Teda Tarnera, osnivača CNN-a.

"Kada dođe armagedon, i smak planete, mi ćemo direktno da prenosimo. To vam govori kakva je budućnost, ona će ostati do kraja, to je njena uloga, ne može internet da radi prenos raspada planete" - zaključio je Stanko Crnobrnja.

A sve do tog sudnjeg časa, ostajemo sa vama da vam donosimo informacije i razonodu u domove.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()