Danas su Miholjske zadušnice: Običaj je ići na groblje, ali i udeliti milostinju

Miholjske zadušnice uvek su prve subote pre Miholjdana.

05.10.2024. 09:39
  • Podeli:
groblje pixabay-650936a2e3085.webp Foto: Pixabay

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju Miholjske zadušnice, u narodu poznate i kao jesenje. Na zadušnice se izlazi na groblja, gde se pale sveće na grobovima najbližih.

Miholjske zadušnice uvek su prve subote pre Miholjdana.

U znak sećanja na Veliku subotu, kada je Isus Hrist sahranjen i sišao u Ad, ovaj dan u sedmici, posvećen je preminulima.

Molitvama, paljenjem sveća, parastosima i pomenima, sećamo se preminulih srodnika, prijatelja i poznanika i molimo Gospoda za pokoj i mir njihovih duša. 

Osim Miholjskih, u kalendaru Srpske pravoslavne crkve postoje još i Duhovske ili letnje, prolećne - u sedmici pre početka Velikog posta i Mitrovske ili zimske zadušnice.

Običaji i verovanja 

U Srbiji je ukorenjeno mnogo običaja i verovanja vezanih za zadušnice. Jedan od najvažnijih svakako je običaj da se odmah ujutru izađu na groblje, na grob donesu žito i vino i upale sveće za pokoj duše umrle osobe.

Narod veruje da sveće koje se pale za sve bližnje koji su preminuli predstavljaju simbol svetlosti Hristove kojom obasjava dušu svakog od njih.

Ukoliko nije moguće izaći na groblja, sveću pokojnicima valjalo bi upaliti u crkvi.

Običaj je i da se na Zadušnice deli milostinja.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()