Detalji prve probe državne mature: Održaće se 31. maja, polaže se samo jedan predmet

Predstojeća proba državne mature neće biti realizovana u punom obimu kao što je prvobitno planirano u tri dana

23.05.2023. 18:40
  • Podeli:
profimedia-0211304998-ispit-matura-skola (1)-6389f6fabb216.webp Foto: Profimedia

Učenici trećeg razreda gimnazija i četvorogodišnjih profila srednjih stručnih i umetničkih škola polagaće 31. maja probnu državnu maturu iz srpskog odnosno maternjeg jezika, prenosi RTS.

Predstojeća proba državne mature neće biti realizovana u punom obimu kao što je prvobitno planirano u tri dana, već će se održati samo 31. maja.

Tada će se testirati učenici trećeg razreda gimnazija i četvorogodišnjih profila srednjih stručnih i umetničkih škola iz srpskog, odnosno maternjeg jezika i književnosti.

Kako je stiglo dosta sugestija i primedbi na nacrte izmena i dopuna prosvetnih zakona, predloženo je da uvođenje državne mature odloži za dve godine.

"Najčešće primedbe su bile nedovoljna informisanost na različitim nivoima, kada govorimo i o srednjim školama, odnosno ispitima koji će se polagati u srednjim školama i kada govorimo o viskoškolskim ustanovama, odnosno šta će biti potrebno za upis na određene visokoškolske ustanove", kaže pomoćnik ministra Miloš Blagojević.

"Određene primedbe i sugestije smo prihvatili, ali i zbog nekih stvari koje želimo dodatno da propišemo, dodatno iskomuniciramo sa svim potrebnim činiocima, da bi ceo proces bio zaokružen i bez ikakvih nejasnoća u sistemu. Onda smo shvatili da je najbolje u ovom trenutku produžiti taj rok za punu implemetnaciju državne mature za dve godine i to se nalazi u nacrtu zakona koji je poslat Vladi i ministarstvima na davanje saglasnosti, odnosno mišljenja", kaže  Blagojević.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()