Direktorke tinejdžerke iz Aranđelovca savladale prvi izazov: Igra za decu sa posebnim potrebama ide na nacionalno takmičenje

Ideja igre "Mic po mic" je stvaranje inkluzivnog okruženja u kojem će deca tipične populacije da razviju osećajnost i empatiju prema deci sa teškoćama u intelektualnom razvoju

29.03.2024. 16:35
  • Podeli:
ucenicka kompanija KidSync, igra Mic po mic - krajugevac, 28 mart 2024 - foto Licna arhiva-6606fa6f4c3a9.webp Foto: Licna arhiva

Nedavno je UNA pisala o učeničkoj kompaniji "KidSync" iz Aranđelovca, u kojoj su Anđelija Damjanić, Jelena Marjanović, Nikolina Ćalasan, Nevena Blagojević i Teodora Matejić osmislile društveno-edukativnu igru "Mic po mic".

Reč je o igri koju mogu da igraju svi, ali je pretežno namenjena deci od sedam godina i starijoj sa teškoćama u intelektualnom razvoju. Svrha igre je da potpomaže razvoju određenih sposobnosti - poput koncentracije, brzine i preciznosti, a generalno, ideja je stvaranje inkluzivnog okruženja u kojem će deca tipične populacije kroz igru da razviju osećajnost i empatiju prema deci sa teškoćama u intelektualnom razvoju.

To je, kako su nam učenice Gimnazije "Miloš Savković" rekle, prva takva igra na našem tržištu, a mi smo tekst završili najavom regionalnog takmičenja, na kojem će igra biti i testirana u konkurenciji sa ostalim projektima iz učeničkih kompanija Centralne Srbije.

E, pa to takmičenje juče je i održano u Kragujevcu, i u konkurenciji 15 timova, "KidSync" je osvojio treće mesto. To je istovremeno značilo i plasman na nacionalno takmičenje, jer se sa svakog od pet regionalnih nadmetanja (Jugoistočna Srbija, Beograd, Vojvodina, Jugozapadna Srbija, Centralna Srbija) u borbu za prvaka Srbije plasiraju četiri prvoplasirane ekipe, odnosno kompanije.

Veliku pomoć gimnazijalke su imale od mentorke iz škole Sanje Đaković i biznis mentorke Ivane Dojčinović

"Bilo je to sjajno i izuzetno zanimljivo iskustvo za nas. U prizemlju tržnog centra u Kragujevcu su štandovi bili poređani u krug i ceo dan su nas obilazili ljudi. Igru su probala deca, ali i stariji, kojima se takođe svidela. A onda su i koristili priliku i ostavljali decu kod nas da se igraju, a oni išli da kupuju po tržnom centru", rekla je kroz osmeh generalna direktorka kompanije "KidSync" Anđelija Damjanić.

Mentorka Sanja Đaković, Nikolina, Anđelija, Nevena, Teodora, Jelena i biznis menotrka Ivana Dojčinović, foto: Lična arhiva 

Dakle, sistemom takmičenja određeno je da sve izgleda kao mali sajam, a jedini "uštogljeni" deo nadmetanja bio je obilazak štandova od strane žirija.

"Žiri je pregledao sve proizvode - mi bismo krenule da prezentujemo naš, a onda bi usledila pitanja - na primer, kako smo utvrdile ciljnu grupu i slična. Nismo dobijale nekakve savete za kasnije, već je žiri interesovalo šta bismo same učinile da eventualno popravimo igru. U svakom slučaju, osim od dece i njihovih roditelja, pohvale su nam stigle i od žirija".

Sada sledi nacionalno takmičinje i ostaje to pitanje - ima li šta da se popravi u igri "Mic po mic" do tada?

Štand učeničke kompanije "KidSync" na takmičenju u Kragujevcu, foto: Lična arhiva

"Razmišljamo o više mogućnosti, ali mislim da će prvi korak biti da ponudimo više autorskog sadržaja za igre, a već smo u razgovoru sa Udruženjem 'Putnici' iz Aranđelovca, u kojem su ljudi sa invaliditetom - oni prave materijal za štampu od recikliranih materijala i plan je da nam oni štampaju igru. Takođe, za nacionalno takmičenje treba da se donese dosta komada proizvoda, jer će tu biti i prodajni deo cele priče. Najverovatnije ćemo igru da prevedemo i na engleski jezik, jer je moguće da sada bude i nekih pitanja na tom jeziku, jer se u julu ide na evropsko takmičenje", zaključila je Anđelija Damjanić.

Za kraj, treba pomenuti da će se svi najbolji učenici u maju (od 19. do 21.) boriti za titulu nacionalnog pobednika i pravo da predstavljaju Srbiju na evropskom takmičenju najboljih učeničkih kompanija, koje će biti održano u julu ove godine na Siciliji.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()