Dok jedni grade hiljade kvadrata, drugima se zbog toga ruše kuće

Obrušavanje kuće zbog pucanja potpornog zida u beogradskoj ulici Vojvde Stepe jedan je od nekoliko ovogodišnjih slučajeva u kojima su stanari, zbog neodgovorne gradnje, na sličan način ostajali bez krova

Autor: Bojana Petrušijević
25.12.2022. 19:50
  • Podeli:

Poslednjih godina, Beograđani – pogotovo oni prinuđeni da žive pored gradilišta – suočavaju se sa pitanjem da li će jutro uopšte dočekati u svom domu. Zbog neodgovorne gradnje, dešava se da kuće završe u provaliji kada popucaju potporni zidovi na susednom gradilištu.

Reči "Beži odatle!" čule su dve devojke koje su stanovale u kući u ulici Vojvode Stepe 337, koje su evakuisane samo 10-ak minuta pre njenog obrušavanja.

Kako komšije tvrde, pukli su potporni zidovi, zbog radova na susednom gradilištu. A mašine nisu stale sa kopanjem čak ni posle obrušavanja stare zgrade na kojoj je stavljena crvena traka.

Žene koje su je lepile nisu želele da bilo šta komentarišu za medije – ali neke komšije ipak jesu. A oni kažu da su se na tom gradilištu "gazde menjale preko noći ". Smatraju da lokalna infrastruktura nije u stanju da izdrži sve što se gradi.

"Bojim se da građevina i arhitektura jako malo učestvuju, a najviše  učestvuje ono najprljavije", ističe sagovornica UNE.

A pored uništene kuće, trebalo bi da nikne novi stambeno-poslovni objekat od skoro 24.000 metara kvadratnih.

Da stare, rustične zgrade još iz vremena kraljevine ili međuratne vile gube bitku pred investitorskom imperijom i bagerima najbolje znaju oni koji su za noć, zbog izgradnje drugog objekta izgubili svoj dom.

Zgrada u ulici Vojvode Stepe nije usamljen slučaj, što pokazuje i primer iz Vidovdanske ulice 2a na Vračaru. Tamo je iz stare zgrade prinudno iseljeno pet porodica zbog obrušavanja u julu 2021. godine. Gradske vlasti su obećale da će porodice dobiti novu zgradu.

Godinu ipo dana kasnije od nove zgrade nema ni daske, niti jedne armature. Prema svedočenjima nekih stanara, stvari iz zgrade su ukradene i kasnije preprodavane na Kalenić pijaci.Godinu ipo dana kasnije od nove zgrade nema ni daske, niti jedne armature. Prema svedočenjima nekih stanara, stvari iz zgrade su ukradene i kasnije preprodavane na Kalenić pijaci.

A kao što nema nove zgrade, još nisu krivično odgovarali ni počinioci. Izvođač radova na gradilištu pored je bila firma sa minimalnim osnivačkim ulogom, registrovana za građevinsku delatnost par meseci pre početka radova, a čiji račun je već nekoliko puta bio u blokadi.

Čini se da tokom večeri zidovi najlakše pucaju. Tako si besanu noć imali i stanari iz ulice Prote Mateje 41, gde se deo ulaza u zgradu obrušio zbog iskopavanja temlja na susednoj parceli.

Znakovi sa natpisom "Pešaci pažnja gradilište" raspoređeni su širom prestonice – s obzirom na to da zidovi starih zgrada pod snagom izgradnje novih pucaju.

Zato Društvo za očuvanje Neimara od Ministarstva kulture traži da usvoji odluku da taj deo grada postane kulturno-istorijska celina od posebnog značaja, jer bi, kako tvrde, time stali na put bahatim investitorima.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()