Dok većina praznike provodi uz hranu i piće, neki slobodne dane iskoriste da daju krv

Među onima koji su se odlučili da u prazničnim danima prošetaju do Zavoda za transfuziju su, pre svih, redovni davaoci, ali i oni koje 'uvek nešto spreči' – a svima je zajedničko to da žele da pomognu drugima

Autor: Jana Jakšić
02.05.2023. 19:30
  • Podeli:

Iako praznične dane uglavnom provodimo uz hranu i piće, oni su i prava prilika za dobro delo. Dodatne jedinice krvi su uvek dobrodošle, a pogotovo posle praznika kada su zalihe na niskom nivou.

A u Institutu za transfuziju krvi Srbije i tokom praznika možete da date krv, jer bitke za život ne gledaju u kalendar.

"Za prvi i drugi maj je skraćeno radno vreme, bez akcije na terenu, što je doprinelo tome da se rezerve malo isprazne. U ovom momemntu raspolažemo sa dvodnevnim rezervama, ali najviše nedostaju A i nulta pozitivna nulta krvna grupa. Potreba za njima sa kliničkih centara je bila najviša i tokom prethodnih dana", kaže za UNU Mirjana Knežević iz Instituta za transfuziju krvi Srbije.

Ipak, bilo je i onih koji su slobodan dan iskoristili na najhumaniji način.

Među onima koji su se odlučili da u prazničnim danima prošetaju do Zavoda su, pre svih, redovni davaoci, koji su svoju krv donirali mnogo puta i koji smatraju da je to human čin koji bi svako ko može trebalo da praktikuje.

A tu su i oni koji, kako kažu "hiljadu puta požele", ali ih uvek nešto spreči. A svima njima je zajedničko to da žele da pomognu drugima.

"Redovan sam davalac krvi i sad mi je, otprilike, period kada dajem krv. Volim da dajem krv, da pomognem nekome. Koliko to pomaze drugima, toliko pomaze i meni. Prosto mi je drago da je to obostrano", istakao je jedan od sagovornika UNE.

Krv je lek koji se ne može kupiti ili proizvesti, može se samo pokloniti. Ukoliko imate između 18 i 65 godina, zdravi ste i ne uzimate nikakvu terapiju, za samo petnaestak minuta nekome možete da spasete život.

"Jedna jedinica krvi spasava više života, tako da je to motiv da svi koji mogu, koji ispunjavaju uslove, pokazu humanost i nađu malo vremena za ovaj gest", ističe Knežević.

Na sajtu Instituta za transfuziju uvek možete da pogledate gde možete dati krv svakoga dana. Proces davanja životne tečnosti je brz i jednostavan, a ona, kao i život, nema cenu!

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()